'DevletCard' geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Şubat 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en büyük ödeme sistemi ve kart şirketlerinden biri olan Visa, "Türkiye Cumhuriyeti'ne kart" çıkarmaya hazırlanıyor. 'Devlet kart' konusunda anlaşma sağlanırsa kamu harcamaları bundan sonra Visa kartlarıyla yapılacak.

Visa, son beş yıldır İngiliz hükümetinin kullandığı "Visa Hükümet Tedarik Kartı"nı (Visa Government Procurement Card) Türkiye'ye getirmek için devletin çeşitli kurumlarıyla görüşmeye başladı.

Visa Avrupa Başkan Yardımcısı Steve Perry, "Devlete sallama çay da alsanız, orduya füze de alsanız bunlar büyük harcamalar. İngiltere'de bu kart sistemiyle kamu harcamalarında faturaya, kâğıt işine giden para azaldı, işlemler kayıt altına alındı. Devlet şimdiye kadar 620 milyon dolar tasarruf etti. Bu kartı başka devletlere de yaymak istiyoruz. Türk hükümetiyle görüşme halindeyiz" dedi.

'Tank da alınabilir'

İngiltere'deki uygulamada kırtasiye, benzin, üniforma gibi kamu harcamaları Visa kartlarıyla yapılıyor. Bazı 'devlet kart'larla her türlü harcama yapılabilirken benzine, kırtasiyeye özel kart da çıkarılabiliyor. Steve Perry, "Teoride A ülkesi B ülkesinden bu kartla tank bile alabilir. Kuralları devlet koyuyor. Devlete, kartın nerede kullanıldığı hakkında rapor yazıyoruz" dedi.

Perry, "Kartla harcama yapılırsa, devlet harcamalarında gizliliğin tehlikeye girip girmeyeceği" konusundaki kaygılara karşı, "Biz bankeriz ve bize kişisel bilgiler konusunda güvenilir. Hükümetler bize güvenebilir. Kırtasiye, benzin, üniforma, yiyecek - içecek ödemeleriyle başlanır, tanklarla değil. Başlarız ve sonra iş büyür" diye konuştu. Perry, kamu harcamaları için kart sisteminin ABD'de de kullanıldığını ve Türkiye dışında konuyla ilgilenen başka ülkeler de bulunduğunu belirtti.

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman da konu hakkında Maliye Bakanlığı da dahil devletin birçok kademesiyle görüştüklerini belirterek, "Bu sistemle büyük tasarruf sağlanabilir. Sistem harcamalara şeffaflaşma da getiriyor" diye konuştu.

'Depodaki kaplan gibisiniz...'

Türkiye'yi 17 yıldır ziyaret eden ve bu son ziyareti ile birlikte 50'nci kez gelen Perry, "Türkiye, Visa Avrupa'nın 36 pazarından biri. Ancak çok önemli bir yeri var. Avrupa'da en çok kredi kartı bulunan 2'nci ülkesiniz. Türkiye Visa'nın içindeki kaplan. Depodaki kaplan diye bir yakıt reklamı vardı. Türkiye aklıma o reklamı getiriyor" diye konuştu.

Renkli Ufuklar devrede

Visa Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman da Visa Avrupa ve Türk bankalarının, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ile işbirliği içinde sosyal sorumluluk projesi 'Renkli Ufuklar' kampanyasını yürüttüğünü anlattı. 'Renkli Ufuklar' kampanyasında ilköğretim çağındaki çocukların çeşitli beceriler kazanması, kendileri ve ülkelerine ilişkin vizyonlarını geliştirmesi hedefleniyor.

Dükkândan nakit çekilebilecek

Steve Perry, alışveriş yapılan dükkândan nakit para alma imkânı sağlayan sistemin (cash - back) Türkiye'de bu yıl sonunda yaygınlaşacağını söyledi.

İş Bankası tarafından bazı dükkânlarda sınırlı olarak uygulamaya başlanan sistemin ABD ve İngiltere'de yaygın biçimde kullanıldığını, İtalya ve Polonya'da da yeni başladığını belirten Perry, "Türkiye ve Macaristan'da pilot olarak başladık. Birçok banka nasıl işe yaradığını görmek istiyor" dedi.

Visa Avrupa'nın yıllık 1.5 trilyon euro işlem hacmi bulunduğunu belirten Perry, kartlarıyla bir seferde yüzlerce bin euro'luk harcamalar yapanlar bulunduğunu söyledi. Perry, "7 haneli harcama yapıldığını da duydum ama bunlar genellikle kartla otomobil ve mücevher alanlar oluyor" dedi.

'ATM kartı kullanın'

Türklerin alışverişlerinde ATM kartını fazla kullanmadığını ve kart kullanımını artırmak istediklerini belirten Perry şunları söyledi:

"Avrupa'da harcanan her 9 euro'nun 1 euro'su Visa kartlarla yapılıyor. Türkiye'de ise 8 harcamadan 1'i Visa'yla. Ekonominiz istikrar kazandı. Enflasyonu kontrol altına aldınız. O yüzden ATM kartının alışverişte daha fazla kullanılması gerekiyor. ATM kartının nakitten daha kullanışlı olduğunu tüketiciye anlatmalıyız.

Türkiye'de ATM kartlarının yüzde 90'ı para çekme makinelerinde yüzde 10'u alışverişte kullanılıyor. Elektronik işlemler nakit kullanmaktan daha ucuza geliyor. Ayrıca kart nakitten güvenli. Takip edilebiliyor. Kaybederseniz paranız gitmiyor. Kayıtdışıyı da önlüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber