Güneydoğu intihar vakalarıyla sarsılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Şubat 2007 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir dönem ismi kadın intiharlarıyla gündeme gelen Batman'dan sonra şimdi de Diyarbakır'ın Bismil ilçesi intihar haberleriyle sarsılıyor.

Yeni yılın ilk ayında 4'ü kadın toplam 10 kişi intihar girişiminde bulunurken, bunlardan 5'i öldü. İlaç içerek intihar girişiminde bulunan 4'ü kadın 5 kişi de, yakınlarının durumu zamanında fark etmesi sonucu kurtarıldı.

Bismil'de en son geçtiğimiz hafta S.B. (21) adlı genç kız intihara teşebbüs etti. Olay vatandaşlar tarafından emniyete bildirilirken; S.B ikna edilerek kurtarıldı.

Anneleri olmayan ve babaları çobanlık yapan ailenin, yakın bir zamanda evlenen küçük kızları S.B'nin emniyetteki ifadesinde, evin bütün işlerini kendisinin gördüğü, evlerinin bir bölümünün yıkıldığı ve 6 yıl önce vefat eden annesinin yanına gitme düşüncesiyle intihara teşebbüs ettiğini söylediği öğrenildi.

5 Ocak 2007 tarihinde evinde kafasına silah sıkarak intihar eden Bismilli Şeyhmus Turgut'un (19) ailesi de halen şoku üzerinde atamayanlardan.

Lise terk olan Turgut'un ailesi, çocuklarının intiharına bir anlam veremiyor. Gençliğin baharında intihar eden Şeyhmus Turgut'un annesi Rabia Turgut, "Benim yüreğim yandı, sizin yüreğiniz yanmasın. Çocuğunuzla bir arkadaş gibi konuşarak sıkıntılarını öğrenmeye çalışın." diyor.

İntihara teşebbüs edenlerin geneli çocuk denilecek yaşta olması halkı endişeye sevk ederken; Bismil'de 2006' da ise 18 kişi intihar teşebbüsünde bulundu. Bu kişilerden 2'si hayatını kaybetti.

Bayanlar genellikle tarım ilacı içip intihara teşebbüs ederken; erkekler de silah yolunu seçiyor. Bismil Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, intihar olayların gerçekleşmesinin temelinde ailelerin ihmalkarlığı ve ilgisizliği ile maddi ve manevi eksikliğin yattığını söylüyor.

İlçede yaşanan intihar olaylarının ardından emniyet, jandarma ve hastanedeki uzmanlar özel bir çalışma başlattı.

Olayların emniyete intikal ettirilmeden kendi çabalarıyla çözülmeye çalışıldığına dikkat çeken yetkililer, gençlerin düştükleri bunalım sonucu intihara teşebbüs ettiklerini vurguluyor.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, yaşanan intihar olaylarının altta yatan nedenlerinin çok iyi araştırılması gerektiğini vurguluyor.

Bismil'deki intihar olaylarına tedbir amaçlı emniyet, jandarma, kaymakamlık ve öğretim üyelerinden oluşan bir komisyonun kurulduğunu anlatan Sır, yöredeki intihar olaylarının 20 güne bakılıp karar verilemeyeceğini belirtiyor.

Değerlendirmenin bütün bir yılın dikkate alınarak yapılabileceğini dile getiren Sır, "Şu ana kadar olan vakalar, daha çok istediği kişiyle evlenememe olarak görülüyor. Bölgedeki intiharların artışında genel olarak göç ve göçün ardından kaynaklanan sorunlar bulunuyor. Görünen haliyle intiharlar daha fevri. İntiharın gerçekleştiği mahalle göç alan mahalle. İnsanlar olayları akılcı yoldan çözmeyi öğrenemiyorlar. Kendilerinin içinde bulunduğu duygular nedeniyle olayları ya hep ya hiç olarak görüyorlar. Olumsuzlakla karşılanıncada ya var ya yok olarak görüyorlar. Bu durumun sebebi ise aile içi ve çevredeki şiddet." diyor.

Ailelere de tavsiyelerde bulunan Sır, sıkıntılar karşısında çözümün üretilmesi ve çocuklara destek olunması gerektiğini vurguluyor.

Çocukların sıkıntılarıyla daha yakından ilgilenmesini isteyen Sır, "Tavsiye edilen herhangi bir tehdit aldıklarında olayı profesyonel kişilere getirsinler. Hafife almamalı ciddiye almaları gerekiyor. Çocuğun dünyasını iyi bilmeliler." diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber