Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıdan askeri ihalelerin iptali kararı çıktı

Haber Giriş : 14 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Modern tank, taarruz taktik keşif helikopteri ve insansız hava araçları projelerinin mevcut ihalelerinin iptal edilmesine karar verildi.

Toplantıda, modern tank, taarruz taktik keşif helikopteri ve insansız hava araçları projelerinin mevcut ihalelerinin iptal edilmesine karar verildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar'ın katıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Toplantıdan sonra yapılan ortak basın açıklamasında, mevcut modellerle uzun süredir sonuçlandırılamayan modern tank, taarruz taktik keşif helikopteri ve insansız hava araçları projelerinin mevcut ihalelerinin iptal edilmesine karar verildiği kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Söz konusu projeler için milli imkanların azami kullanımı ile yurtiçi üretimi ve özgün tasarımı esas alan yeni tedarik modellerinin oluşturulmasına ve Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının bu modeller çerçevesinde karşılanmasına, bu çalışmalarda yerli-yabancı ortak girişimleri, yurtiçi firmalarımızın daha etkin olabilmelerini sağlayacak imkanların hazırlanmasına karar verilmiştir."

Açıklamada, bu faaliyetleri yürütmek üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkilendirildiği kaydedildi.

- Savunma Sanayii 2004 Yılı İcra Komitesi toplantısı sonucunda iptal edilen modern tank, taarruz taktik keşif helikopteri ve insansız hava araçları projelerinin yaklaşık toplam bedeli 11 milyar doları bulunuyor.

1000 adetlik yeni nesil tank üretimini amaçlayan Türk Ana Muharebe Tankı Projesi'nin yaklaşık toplam maliyetinin 5 milyar, 145 adetlik taarruz taktik keşif (atak) helikopteri projesinin ise yaklaşık toplam maliyetinin 5 milyar doları bulduğu kaydediliyordu.

7 adet operatif ve 2 adet stratejik insansız hava aracı tedarik projesinin maliyeti de 1 milyar dolar olarak hesap ediliyordu.

1996 yılından buyana planlanan projelerin, milli imkanlarla gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Milli imkanlarla gerçekleştirilecek projelerin, çok daha ucuza mal olacağı vurgulanıyor.

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber