İstanbul plakalı araca, hiç gitmediği Sincan'dan park cezası geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hiç gitmediğiniz, hatta yolunu dahi bilmediğiniz bir ilçeden trafik cezası makbuzu alırsanız şaşırmayın. Çünkü sizin gibi yüzlerce vatandaş da benzer bir durumun mağduru.

Son dönemde araç sahiplerinin sıkça karşılaştığı 'anlamsız' ceza makbuzlarının sebebi bilinmiyor. Gitmediği il ve ilçelerde düzenlenmiş faturaların ulaştığı vatandaşlar şaşkın. Vatandaşların cezayı ödememesi için 7 gün içerisinde mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor. Ancak posta ulaştığında bu zaman çoktan geçiyor. Çeşitli il ve ilçelerden gelen ceza faturaları kafalarda soru işareti doğururken, sahte plaka ihtimalini güçlendiriyor.

Çelişkili ve şüpheli trafik cezası yazılan plakaların başında İstanbul geliyor. Yüzbinlerce aracın bulunduğu İstanbul'da çok sayıda araç sahibi ellerine ulaşan ceza makbuzlarının şaşkınlığını yaşıyor. Bunlardan biri de Bahçelievler'de faaliyet gösteren bir yolcu minibüsünün sahibi Melih Tuğsal. Tuğsal'ın 34 M 3480 plakalı minibüsüne İstanbul'un Anadolu yakasındaki Maltepe, Kartal ve Kadıköy ilçelerinde 'fazla yolcu almak' suçundan 13 ayrı ceza yazıldı. Ancak cezalar birçok çelişkiyi içinde barındırıyor. 13 kez ceza yazıldığı halde Tuğsal'ın minibüsü bir gün dahi trafikten men cezası almadı. Tuğsal da minibüsünün İstoç-Mahmutbey-Bakırköy güzergâhında çalıştığını ve hattından dışarı çıkmadığını savunuyor.

Tuğsal'ın başına gelen olayın bir benzerini B.K. da yaşadı. İstanbul'da ikamet eden B.K.'ya hiç gitmediği Ankara'nın Sincan ilçesinden trafik cezası geldi. 2005 yılında yazıldığı belirtilen ceza tebligatında B.K.'ya ait 34 RKH 09 plakalı otomobilin hatalı park yaptığı ibaresine yer veriliyor. Ceza makbuzu iki yıl sonra 2007 yılının başında eline ulaşan B.K., ömründe hiç gitmediği Sincan'dan gelen cezaya anlam veremediğini belirtiyor. İzmir'in Bergama ilçesindeki bir müzede görevli memur Ata Temel Aydın da aynı konudan mağdur. Aydın, 10 Ocak'ta gelen zarfın içinden, 35 VDZ 48 plakalı aracını Soma Belediyesi önüne hatalı park ettiğine ilişkin 49 YTL'lik ceza içeren tebligat çıktığını söylüyor.

15 gün içinde mahkemeye itiraz, cezadan kurtarıyor

Trafik cezası kendisine tebliğ edilen kişi tebliğ tarihinden sonra 15 gün içerisinde en yakın trafik mahkemesine başvurarak itirazda bulunabilir. Trafik mahkemesinin bulunmadığı illerde sulh ceza mahkemesine gidilmeli. Örneğin İstanbul'da oturan bir kişinin aracına Ankara'da trafik cezası kesilmiş ise ve bu kişi de Ankara'ya daha önce hiç gitmediğini beyan ediyorsa izlenecek yol şu olmalıdı: Öncelikli olarak cezanın tebliğ edildiği tarihten sonra 15 gün içerisinde en yakın Sulh Ceza Mahkemesi'ne giderek itirazda bulunması gerekir. Bununla birlikte Ankara'ya hiç gitmediği için kendi aracıyla aynı renk ve modelde olan bir başka araca söz konusu vatandaşın otomobilinin plakası takılı olabilir. Polis kayıtlarında bunun adı 'ikiz plaka' olarak geçmektedir. Vatandaş ikiz plakadan şüphelendiğini söyleyip cumhuriyet savcılığına giderek kendi otomobili ile aynı plakada olan başka bir aracın Ankara'da dolaştığı ve hatta trafik cezası kesildiği yönünde suç duyurusunda bulunmalıdır.

Öte yandan vatandaşın mahkemeye itiraz edebilmesi için kendisine tebliğ edilen trafik cezasını ödemesi gerekiyor. Mahkemeye gittiği zaman ise kendisinin belirtilen tarihte ve cezanın kesildiği yerde olmadığını somut bir delille de belgelendirmesi gerekiyor. Ayrıca tebliğ tarihinden sonraki 15 gün içerisinde mahkemeye gitmezse itiraz hakkı ortadan kalkıyor.

Aksu: Sorumlusu masrafını ödesin

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, araçlara yazılan trafik cezalarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir genelge yayınlamıştı. 'Araçların tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi' ile ilgili genelge Jandarma Genel Komutanlığı ile valiliklere gönderildi. Trafik görevlilerinin daha dikkatli ve özenli olmaları konusunda uyarıldığı genelgede şu ifadelere yer verildi: "Vatandaşlarımızın haklı yakınmalarına neden olacak tutanakları tanzim eden görevliler hakkında gerekli yasal işlemler yapılmakla birlikte, masraflar, ilgili görevlilerden tahsil edilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber