Askere kömür diye kil ve taş satmışlar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akşehir Savcılığı'nca yürütülen bozuk kömür soruşturmasında, ihaleyi kazanan firmaların il jandarma komutanlıklarına verdikleri kömürün, "taş, toprak ve kil"le yoğunlaştırıldığı belirlendi

Konya'nın Akşehir ilçesinde, AKP'li Akşehir Belediyesi ve bazı jandarma komutanlıklarınca gerçekleştirilen kömür ihaleleri çerçevesinde yapılan yolsuzluk soruşturmasında yeni bilgilere ulaşıldı.

Savcı Celalettin Karanfil'in yürüttüğü "Hijyen" soruşturmasının ikinci ayağında, Akşehir'de kömür ticareti yapan Sev - Ka ve Özkan Lojistik adlı firmaların, kazandıkları kömür ihalesi karşılığında başta Yüksekova Jandarma Sınır Tugayı olmak üzere 10 il jandarma komutanlığına standartlara uymayan kömür teslim ettiği anlaşıldı. Savcılık, Jandarma Genel Komutanlığı'na gelişmeleri bildirdi.

Selçuk Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümündeki dört öğretim üyesinden oluşturulan bilirkişi heyeti, Yüksekova Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı ile Konya, Karaman, Mersin, Antalya, Isparta, Afyon, Bilecik, Muğla, Kırıkkale ve Niğde İl Jandarma komutanlıklarındaki kömürlerden örnek aldı.

Soruşturmanın ilk ayağında zanlıların MTA Genel Müdürlüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi'yle bağlantılarının ortaya çıkması üzerine, numuneler, ISO akreditasyonu olan ABD'deki özel bir laboratuvara "ihalelerdeki standartlara uyup uymadığının tespiti" için gönderildi. İncelemelerde, örnekler hiçbirinin ihale şartnamesindeki standartlara uymadığı anlaşıldı.

Kalorisi düşük

Hazırlanan raporda kömürlerin kül, kükürt ve nem oranlarının yüksek, kalorisinin düşük olduğu saptandı. ABD'li uzmanlar, numunelerin içeriğinde "taş, toprak ve kil" maddelerinin yoğunluğunun yüksek olduğunu belirledi.

Savcılık, eski AKP'li İl Genel Meclisi üyesi ve Özkan Lojistik firmasının sahibi Osman Özkan ile ilk tespitler nedeniyle cezaevinde bulunan Sev-Ka firmasının sahibi Muhammed Sever hakkında soruşturma açtı. Özkan, ifadesi alındıktan sonra serbest kaldı.

Sever'i telefonla arayıp soruşturma hakkında bilgi verdiği belirlenen Konya İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli M.S. adlı sivil memur, gözaltına alınıp ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakıldı.

10 sayfalık şikâyet dilekçesi geldi

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milliyet'in dün duyurduğu, Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği'nin 2005 Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlük Ödülü'nü de alan savcı Karanfil hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili olarak, "Hakkında 10 sayfalık şikâyet dilekçesi geldi. Bu nedenle müfettiş görevlendirildi" dedi. Soruşturmanın Akşehir Belediyesi ile ilgisinin olmadığını söyleyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Karanfil'i kastederek, "Kim yolsuzlukla mücadele ediyorsa, eline koluna sağlık. Biz, hâkim ve savcılara bu konuda cesaret veriyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber