Doktor ve hemşirelere 'el yıkama' dersi verilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastane enfeksiyonlarının ölüm sebepleri arasında ilk 5 sırada yer aldığı bildirildi. Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği, hastane mikroplarına karşı savaş açtı.

Dernek, Türkiye'nin değişik bölgelerindeki 7 büyük hastanede çalışan başta doktor ve hemşire olmak üzere sağlık personeline el yıkama ve hijyen eğitimi verecek.

Conrad Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen derneğin genel sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, hastane enfeksiyonlarının yayılmasının çoğunlukla elleri yıkamamaktan kaynaklandığını söyledi. Enfeksiyon taşıyan hastalara temas eden sağlık personelinin, elini dezenfekte etmeden başka hastalara dokunduğunda mikrobu bulaştırdığını anlatan Ünal, sağlık çalışanlarına 'ellerini yıkama bilinci' kazandırmak için 'Ellerimizde Sağlık' adlı projeyi başlattıklarını kaydetti. Ünal, bu çerçevede değişik illerden 7 hastanede tüm çalışanlara 'hastane enfeksiyonlarıyla mücadele' eğitimi verileceğini belirtti. Proje, Ankara Numune, Konya Numune ve Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma hastaneleri ile Çukurova Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanelerinde yürütülecek. Pfizer İlaç Firması'nın sponsorluğundaki proje ile 7 hastaneye enfeksiyon takibi için özel bilgisayar sistemleri kuruldu. Çalışma, pilot hastanelerde başarılı olursa diğer hastanelerde de uygulanacak.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, ABD'de her yıl 2 milyon kişinin hastane kaynaklı enfeksiyonlara yakalandığını ve bunlardan 90 bininin öldüğünü bildirdi. Türkiye'de ise hastane enfeksiyonlarıyla ilgili net veri bulunmadığını aktardı. Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Selma Karabey de hastane enfeksiyonlarını tümüyle yok etmenin mümkün olmadığını; ancak minimum seviyede tutulabileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber