CHP'den referandumdaki usulsüzlüklere ilişkin 11 iddia

YENİ bir yönetim sistemi getiren anayasa paketinin oylanmasıyla ilgili 'mühürsüz pusula ve zarf' tartışmaları sürerken, CHP ilk 2 gün sandık görevlileri ve bölgelerden gelen başvurular sonucu 11 usulsüzlük yöntemi tespit ettiğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger "İlk kez bu kadar büyük ihlale tanık oluyorum" dedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Nisan 2017 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den referandumdaki usulsüzlüklere ilişkin 11 iddia

Rifat BAŞARAN

CHP'nin AGİT'e de sunacağı raporundaki 11 ihlal yöntemi iddiası şöyle:

MÜHÜRSÜZ PUSULA VE ZARFLAR: En yaygın ihlal mühürsüz zarf ve oy pusulaları kullanılması oldu.

'EVET' YAZAN KAŞELER: Bazı sandıklarda 'Tercih' yerine 'Evet' yazan kaşeler kullanıldı. Aksünger, sosyal medyada 1.5 ay önce gündeme gelen iddiayı YSK'ya taşıdıklarını, yetkililerin 'Olur mu öyle şey' diye güldüğünü anlattı.

EKSİK OY PUSULALARI: CHP'nin tespitlerinden birisi sandıklara gönderilen torbalardan oy pusulalarının eksik çıktığına yönelik. Aksünger, normalde oy pusulalarının yedekleriyle birlikte fazla çıkması gerektiğini savundu.

MÜŞAHİTLERE DERDEST: Doğu ve Güneydoğu'da bazı sandıklarda müşahitler güvenlik güçlerince derdest edildi, sandıklar başıboş bırakıldı.

AÇIK SAYIM İHLALİ: Sandıklar kapatıldıktan sonra kolluk güçleri sayımın yapıldığı yerlerde kapıları tutarak vatandaşın geçmesine izin vermedi. Açık sayıma müdahale edildi.

KAMU GÖREVLİLERİ VE YEREL YÖNETİM MÜDAHALESİ: Muhtarlar, belediye başkanları, kolluk güçleri, kaymakamlar 'hayır' oyu çıkmaması için baskı kurdu.

TUTANAK USULSÜZLÜKLERİ: Bazı tutanaklarda çetelenin altında evet ve hayır oyları yer değiştirildi. Bir tutanakta 72 evet işareti bulunan çetelenin altında 248 evet, 248 hayır işareti bulunan çetelenin altına da '72 hayır' yazıldı. Şimdilik 10 binin üzerinde tutanak hatası tespit edildi.

BAŞKALARININ YERİNE OY: Başka illerde çalışan işçilerin yerine oy kullanıldı.

AÇIK OY KULLANANLAR: Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da kolluk gücünün baskısıyla vatandaşa açık oy kullandırıldı.

TULUM ÇIKAN SANDIKLAR: Çoğu Doğu ve Güneydoğu'da 960 sandıkta sadece 'evet' çıktı. Muhalif müşahitlerin sandıklara yaklaştırılmadığı yerlerde bu sonuçlara rastlandı.

SEÇMEN SAYISINDAN FAZLA OY: 2 bin 645 sandıkta seçmen sayısından fazla oy kullanıldığı, 669 sandıkta bu rakamın çok yüksek olduğu tespit edildi. İstanbul Fatih'te 12 seçmenli bir sandıkta 190 oy kullanılırken gerekçe olarak, görevli güvenlik görevlilerinin o sandıkta oy kullandığı gösterildi. CHP, güvenlik görevlilerinin tespiti için çalışma başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber