Başesgioğlu: İşsizlik oranı düşecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2007 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, geçen yıla ait genel işsizlik rakamlarının henüz açıklanmadığına işaret ederek, "Benim tahminim, 2006 yılı genel işsizlik oranının son dört yılın en düşük işsizlik oranı olacağı. Geçen yıl genel işsizlik oranı 10.3 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl, bunun altında, belki de tek haneli olacak" dedi.

Başesgioğlu, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) olağanüstü genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, bir ülkede sadece ekonomik büyümenin işsizliği önlemediğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun henüz geçen yıla ait işsizlik oranlarını açıklamadığını hatırlatan Başesgioğlu, "Benim tahminim, 2006 yılı genel işsizlik oranının son dört yılın en düşük işsizlik oranı olacağı yönünde. Geçen yıl genel işsizlik oranı 10.3 olarak gerçekleşmişti. Bu yılın bunun altında, belki de tek haneli olacak. Son dört yıldır, beş yıldır tek haneli rakamlara ineceği beklentisi de bizde kuvvetle hakim. Yüzde 10'un altına inecek bir işsizlik oranı bizim işsizlikle mücadele konusundaki gayretlerimizi daha da kuvvetlendirecektir" dedi.

Başesgioğlu, "istihdam paketi" çalışması yapıldığını belirterek, paketle istihdam maliyetlerinin daha makul seviyelere çekilmesi, istihdama ulaşma konusundaki yeterliliklerin artırılması ve işgücü piyasasında tartışılan sorunları çözüme kavuşturulmasının hedeflendiğini anlattı. Başesgioğlu, paketle ilgili çalışmaların gelecek günlerde sosyal taraflarla da paylaşılacağını ifade etti. Böyle bir düzenlemenin yapılması gerektiğine inandığını kaydeden Başesgioğlu, paketin iş bulma olanaklarının artmasını ve işletmelerinde rekabet konusunda daha rahat hareket edebilmesi sağlayacağını söyledi. Başesgioğlu, "Makro ekonomik istikrarı bozmadan, kurumların bütçe düzenlerini bozmadan bir düzenleme yapma gayreti içindeyiz" diye konuştu.

SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞINA BİR AYLIK BAKMAYIN

Ocak ayında 6 milyar 96 milyon YTL olan merkezi yönetim bütçe açığının yaklaşık 3 milyar YTL'lik kısmının sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanmasıyla ilgili olarak Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ertelenmesinin maliyetlerinin kısa bir sürede görülmesinin mümkün olmadığını belirtti. Başesgioğlu, 2006 yılında sosyal güvenlik açıkları açısından iyi bir performans gösterildiğini kaydederek, 2005 yılında sosyal güvenlik açığının GSMH'ya oranı 4.8'den 2006'da 4'e düştüğünü hatırlattı. Başesgioğlu, ocak ayındaki bütçe açığın bütün bir yıl itibariyle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Başesgioğlu, "Özellikle sağlık harcamaları tabiatı itibariyle artış gösteren harcamalardır. Sosyal güvenlik açığı kavramını iyi değerlendirmek lazım, yani bazen primsiz ödemelerde var, örneğin Emekli Sandığı'nın ödemeleri. Bunlarda Sosyal Güvenlik açığı olarak nitelendiriliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber