Emekliye 438 yeni liralık doğalgaz faturası gelmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mart 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgazdaki basınç ve katsayı vurgununun yankıları sürerken, önceki yıllara göre daha ılıman bir kış geçirilmesine karşılık faturalardaki yüksek tutarlar, hile üstüne hile iddialarını güçlendiriyor.

Ocak ayında 438 yeni lira 40 yeni kuruş doğalgaz faturası ile karşılaşınca şoke olan işçi emeklisi Mehmet Gayrıanal, "Bir ayda tam 854 metreküp gaz tüketmişim." diyor.

Rantın büyüklüğü sebebiyle ismini açıklamaktan çekinen pek çok kaynak, basına yansıyan haberler için 'buzdağının görünen kısmı' nitelendirmesini yapıyor. Enerji Üst Kurulu (EPDK) ise rutin denetimlerin yanı sıra tüketici şikâyetlerini de işleme koyduğunu duyurdu. Bu arada rakım farkının basınç ayarlamasında dikkate alınmamasının Orta ve Doğu Anadolu'da da abonelerin tükettiklerinden daha fazla ödeme yapmasına yol açtığı kaydedilirken, Uşak'tan benzer bir şikâyet geldi. İşçi emeklisi Mehmet Gayrıanal, "Ocak ayında 438 yeni lira 40 yeni kuruş doğalgaz faturası geldi. Bir ayda tam 854 metreküp gaz tüketmişim. Sanki fabrikam varmış gibi. Faturayı görünce çok şaşırdım. Çektiğim emekli maaşı oraya gitti." diye dert yandı. Uşak'ın şehiriçi doğalgaz dağıtımını gerçekleştiren UDAŞ'ın Genel Müdürü Ahmet Doğu ise EPDK'ya her ay düzenli olarak katsayı ve fatura bilgilerini gönderdiklerini belirterek, "Uşak'ın 30 yıllık toprak altı derinlik sıcaklıkları bile Üst Kurul'da kayıtlı." bilgisini verdi. Doğru, 2005 yılından bu yana sadece üç yüksek fiyat şikayeti aldıklarını söyledi.

Zaman'ın 27 Şubat'ta manşetten duyurduğu katsayı ve basınç kurnazlığı yapan bazı şirketlerin tüketiciden kullandığından daha fazla doğalgaz ücreti aldığı yönündeki haberi geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Haberin ardından Zaman'a ulaşan pek çok kimse kendisine de yüksek tutarlı fatura geldiğini söyleyerek, ne yapabileceğini soruyor. Uşak'ta 3 katlı bir apartmanda oturan Mehmet Gayrıanal da ocak ayında ödediği 438 yeni liralık faturadan şikayetçi: "En üst katta ben oturuyorum. Orta katta bekar iki öğretmen kalıyor. Gündüzleri evde kalmamalarına rağmen ocakta onlara da 195 YTL gelmiş. En alttaki komşuma da 320 YTL gelmiş. Binada herkes kombi ile ısınıyor. Geceleri kapatmama rağmen faturayı görünce şoke oldum. Ya sayacı okumaya gelen görevli yanlış bakıyor. Ya da bunda başka bir iş var. Yetkililerden bu konuyu araştırmalarını istiyorum. Geçen yıl kış biraz daha soğuk geçti; ama fatura hiç bu kadar yüksek gelmedi. Böyle giderse yeniden kömür yakmaya başlayacağız." UDAŞ Genel Müdürü Ahmet Doğu ise kurulduklarından bugüne kadar kendilerine 2-3 yüksek fatura şikayeti geldiğini söyledi. "Tek başına bin 500 metreküp yakan abonelerimiz var." diyen Doğu, gelen şikâyetlerde cihazlarından kaynaklanan hatalar tespit edilince kesilen fazla ücreti geri ödediklerini kaydetti.

Öte yandan sektör temsilcileriyle dün Antalya'da bir araya gelen EPDK, konuyu masaya yatırıyor. Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği'nin 5 gün sürecek toplantısında, basınç ve katsayı ile ilgili gelişmeler de konuşulacak. Bu arada Üst Kurul, yaptığı yazılı açıklamada da sayaçlardan okunan doğalgaz miktarının basınç, sıcaklık ve sıkıştırılabilirlik katsayısı dikkate alınmadığı zaman gerçek hacmini yansıtmayacağına vurgu yaptı. Soğuk havalarda gazın yoğunluğu azaldığı için sayaç gaz miktarını normalden daha eksik, sıcak havalarda ise gazın yoğunluğu arttığı ve gaz genleştiği için sayaç normalden daha fazla ölçeceğini kaydederken, "Bu nedenle, gerçek değerin tespiti için basınç ve sıcaklık düzeltmesinin yapılması zorunludur." ifadesini kullandı.

'BOTAŞ'ın tarifesini uyguladık'

Doğalgaz obonelerinden tahsil ettiği parayı geri ödemeye başlayan ESGAZ yetkilileri, bu durumdan tek başına kendilerinin sorumlu olmadığını ifade ediyor. Uygulamanın 1 Mayıs 2000 tarihinde şehre doğalgaz veren BOTAŞ tarafından başlatıldığını belirten yetkililer, "Bizim tek yaptığımız bunu devam ettirmekten ibaret." diyor. Bu arada EPDK'nın geri ödemelerle ilgili benzer kararı, 8 Nisan 2005'te 472-38 sayılı kararıyla Ankara EGO'ya da gönderdiği ortaya çıktı. Fakat, EGO'nun buna rağmen karara uymayarak ödemeleri yapmadığı öne sürülüyor. Eskişehir'de şehiriçi dağıtım işini Mayıs 2000'den Mart 2004'e kadar BOTAŞ üstelenmişti. Bu tarihten sonra ise ihaleyi kazanan ESGAZ devreye girdi. 2003'te gaz dağıtımını BOTAŞ yaparken, denetim yapan EPDK'nın hiçbir uygunsuz duruma rastlanmadığına dair rapor hazırladığını dile getiren yetkililer, "Ancak, 21 Eylül 2006'da bize gönderilen kurul kararında, 'K katsayısı' ile ilgili yanlışın BOTAŞ döneminde de yapıldığı ve bu nedenle de o dönemden bu zamana kadar alınan fazla paranın da ESGAZ tarafından geri ödenmesi gerektiği de belirtiliyor." bilgisini verdiler. Konuyu yargıya taşıyan ESGAZ'ın, ödemelerin yanlış olduğunu savunarak uygulamanın iptali için Danıştay 13. Dairesi'nde açtığı dava devam ediyor.

ESGAZ'ı ihbar eden Melih Gökçek'miş

Eskişehir'de gaz dağıtımını yapan Esgaz'ı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek şikâyet etmiş. Önceki akşam Samanyolu Haber'de Ahmet Böken'in sunduğu 360 Derece programına konuk olan Gökçek, Eskişehir'de yaşanan yüksek doğalgaz faturasını EPDK Başkanı Yusuf Günay'a kendisinin ihbar ettiğini açıkladı. Gökçek, yüksek basınçtan alçak basınca geçişte hava basıldığını ve vatandaşın doğalgaz faturalarının bu yüzden fazla gösterildiğini söyledi. Dağıtım ihalesine sıfır kârla katılan firmaların bu tip yollarla para kazandıklarını belirterek, "Eğer yetkili kurumlar olayın üzerine ciddi şekilde giderlerse birçok firma iflas eder." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber