Gürüz dile geldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Mart 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, hem YÖK'ü hem Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirdi: Son atamalar hukuka aykırı. Danıştay'dan döner

BAŞKANLIĞI döneminde pek çok hukuksuzluğa imza atan Gürüz emekli olunca demokrat kesildi. Ve son dönemdeki atamaları eleştirdi:

YÖK üyesi Özgen, Eşme ve Çevikbaş'ın atamaları yanlış. Kriterlere uymuyorlar. Bundan Sezer de sorumlu.

YÖK'ün aldığı bütün kararlar geçersiz

Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz 5 YÖK üyesi ile bir denetleme kurulu üyesinin atamasının hukuksuz olduğunu belirterek ?Danıştay YÖK'ün aldığı kararları geçersiz sayabilir' dedi

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz beş YÖK üyesi ile bir denetleme kurulu üyesinin atamasının hukuksuz olduğunu belirterek Danıştay'ın YÖK'ün aldığı bütün kararları geçersiz sayabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Gürüz, kaleme alarak akademik çevreye dağıttığı ve YÖK ile ilgili görüşlerini dile getirdiği ?YÖK'ün oluşum ve bazı uygulamalarındaki kanun ve yargı kararlarına aykırılıklar' başlıklı bir makalede, sekiz yıl başkanlığını yaptığı YÖK'ün aksaklıklarını ortaya koymanın görevi olduğunu vurguladı. Gürüz, makalesini YÖK üyeleri ve öğretim üyelerine de gönderdi. Gürüz, ?Yükseköğretim Kurulu'nun şu andaki kompozisyonu, kanımca hukuka aykırıdır' dedi.

Gürüz, YÖK'ün şu anki üye kompozisyonun Anayasa'nın 131. ve 2547 sayılı Kanun'un 6. maddeleri ile Danıştay 1.Dairesi'nin kararlarına aykırı olduğunu belirterek ?Bir üyesinin bile hukuka aykırı bir konumda olmasının, o kurulun kararlarının tümünü geçersiz kılacağı, Danıştay kararlarında defalarca yer almış olan bir husustur' görüşünü dile getirdi. Gürüz, halen rektörlük yapan bir kişinin YÖK üyeliğine atanmasının mümkün olmadığını belirterek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i de bu atamalardan dolayı eleştirdi.

SEZER'İNKİ HUKUKSUZ

GÜRÜZ Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen'in YÖK üyeliğinin hukuksuz olduğunu belirtti. Anayasa'nın 131. maddesinde ?... adaylar arasından rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmetler yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle...' dendiğini hatırlatan Gürüz, ?Burada kritik öneme haiz olan kelime ?yapmış' kelimesidir. Danıştığım hukukçuların büyük çoğunluğu, görevde olan bir rektörün YÖK'e atanmasının mümkün olmadığını söyledi' dedi.

Danıştay 1. Dairesi'nin 1990/33 ve 1992/47 sayılı kararlarıyla YÖK üyelerinin mutlaka emekli olmamış kamu görevlileri arasından seçilmeleri gerektiğini kaydeden Gürüz, emekli olan YÖK Başkanvekili İsa Eşme'nin üyeliğinin de hukuksuz olduğunu belirtti. Kemal Gürüz, Denetleme Kurulu üyelerinin, Yükseköğretim Kanunu'na göre, hiçbir kamu kuruluşu veya özel kuruluşta ücretli ve ücretsiz çalışamayacağını kaydetti. Gürüz, halen Kurul Başkanı olarak görevine devam eden Hüseyin Çevikbaş'ın, Manas Üniversitesi mütevelli heyetine atanmasının Cumhurbaşkanı'nca onanmasının da hukuksuz bulduğunu belirtti.

KARAR VAR

KEMAL Gürüz kendi başkanlığı döneminde Denetleme Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Aytekin Berkman'ın TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine de seçildiğini ancak, Danıştay 1. Dairesi'nin verdiği 2 Şubat 2001 tarihli ?iki görev bir arada yürütülemez' kararı üzerine Berkman'ın bu görevden ayrıldığını söyledi. Gürüz, halen üç rektör yardımcısının da YÖK üyesi olduğu hatırlatarak bu üyeliklerin de hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber