Hızlı tren nisanda yolda, Ankara'dan Eskişehir 1 saat

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Mart 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabında test sürüşlerine nisan ayında başlayacaklarını söyledi. 250 km. hız yapacak trenle Ankara-Eskişehir arası 1 saat 5 dakikaya inecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattının bu sene açılacağını söyledi. Yıldırım, nisan ayında test sürüşlerine başlayacaklarını ve yıl sonunda da bitirmeyi düşündüklerini ifade ederek, 250 kilometrelik hızlı tren hattıyla Ankara-Eskişehir arası mesafenin 1 saat 5 dakikaya ineceği müjdesini verdi. Yıldırım, ikinci kesimi oluşturan Eskişehir-İstanbul hattının yapım çalışmalarına ise bu yıl başlanacağını ve kredi görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Bu ihale, hukuki süreçleri yüzünden maalesef projeyi 1 yıl geciktirdi. Yoksa bunun da belini kırmıştık" diye konuştu.

Yıldırım, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının 665 milyon euro, Eskişehir-İstanbul hattının ise 660 milyon euroya mal olacağını belirterek, "Firmalar hüngür hüngür ağlıyor: 'Sabit fiyatla zarar ettik, yandım Allah' diyorlar. Yapacak bir şey yok" diye konuştu. Projenin toplam maliyetinin ise 1 milyar 270 milyon dolar olacağını söyleyen Yıldırım, 38 adet üst, 47 adet de alt karayol geçiti, 4342 metre uzunluğunda 5 adet viyadük yapıldığını belirtti.

Proje için yapılacak inşaatın 120 bin kişinin yaşayabileceği 30 bin adet apartman dairesine eş olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Sakarya'da Korelilerle hızlı tren fabrikası kurduk. Hazır alıp kullanma yok. Bizimle iş yapanlar bir kısmını burada bırakacaklar. Bu memleketin insanının da kursağına bir şey girsin. Malzemeyi gelsin burada imal etsin. Böylece yerli katkının artırılması sağlanacak" dedi.

Yeni projeler yolda

Yıldırım, Ankara-Konya arası hızlı tren hattı için çalışmaların başladığını, altyapısının ise yüzde 65 oranında tamamlandığını belirterek, üst yapı için de ihaleye çıktıklarını söyledi. 500 milyon dolarlık projenin gerçekleşmesiyle Konya-İstanbul arasının 3.5 saat olacağını kaydeden Yıldırım, "Ankara için ise 'git gel Konya 6 saat', 'git gel 1 saat 15 dakika' olacak" dedi.

Ankara-İzmir arasında da hızlı tren hattı döşeneceğine dikkat çeken Yıldırım, 2 milyar dolarlık yatırımla aradaki mesafenin 3 saat 20 dakikaya ineceğini kaydetti. Yıldırım, feribot ve tren ile İstanbul-İzmir arasının ise 6-6.5 saat olduğunu ve bunun geçen hafta başladığını kaydetti. Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars olmak üzere hızlı tren hatlarının doğuya kadar uzayacağına dikkat çeken Yıldırım, İzmir'in ulaşım sorununa da el attıklarını ve İzmir Belediyesi'yle raylı sistem projesi başlatıldığını kaydetti. Yıldırım, bu sistem ile günde 500 bin insanın kuzeyden güneye taşınacağını söyledi.

Kars-Tiflis mücadelesi sürüyor

Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi ile Orta Asya ve Uzakdoğu'nun ipek yolu, baharat yolu gibi adlandırdığı yolun Marmaray Projesi ile entegre edildiğini belirtti. Yıldırım, Ermeni lobisinin kendilerini 4 yıl uğraştırdığını ifade ederek, "Aşmak kolay olmadı. Hala da iddiaları, mücadeleleri devam ediyor. ABD, Rusya üzerinden Gürcistan içinde bu proje için faaliyet var" dedi. Bu projenin bölgenin barış ve dostluk projesi olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Ülkeleri ayıran değil, birleştiren bir projedir. O yüzden Ermenistan'ın da Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan'ın da yararınadır" dedi.

Demiryolunda tekeli kırmak zor

Yıldırım, Devlet Demiryolları (TCDD) ile ilgili olarak, "Demiryollarında tekel var. Bunun mevzuatını bitirdik ve bunu da yapacağız. Ama zihinsel hazırlık da lazım. Demiryolları geleneği fazla olan bir kuruluş. Siz ne derseniz deyin dünyanın her tarafında sadece Türkiye'de değil, onların doğruları vardır. O doğruların dışında da kolay kolay ikna olmazlar. Onun için zamana ihtiyacımız var" dedi. Yıldırım, düzenleme yapılan kurumun buna sahip çıkması gerektiğini ve bunu yapmaya çalıştıklarını belirtti.

HAVACILIK

Uçuşlarda hayalim gerçek oldu

Yıldırım, eskiden 8.5 milyon vatandaşın ulaşımda havacılık sektörünü kullandığını ancak 2006 sonu itibariyle bu rakamın 29 milyon olduğunu belirterek, "Helali hoş olsun. Uçan vatandaşımız olsun. İç hatlarda yüzde 239, dış hatlarda yüzde 131 büyüme yaptık" dedi. Uçak trafiğinde ise iç hatlarda yüzde 119, dış hatlarda yüzde 31 artış olduğunu kaydeden Yıldırım, "Bu benim hayalimdi. Allaha şükür bunu görmek nasip oldu" dedi. Yıldırım, Yap-İşlet-Devret (YİD) ile son 2 yılda yapılan projeler ile yüzde 50 kapasite artışı gerçekleştirildiğini belirterek, "Seyrüsefer sistemini yeniliyoruz. Türkiye'nin hava sahasını öyle bir hale getireceğiz ki, her santimetresini kontrol edeceğiz" dedi.

MARMARAY PROJESİ:

Japonlar raylı sistemde ısrarcı

Yıldırım, Marmaray Projesi kapsamında sadece raylı sistem inşa edilmesinin öncelikle lastik tekerlekli geçiş ile raylı sistemin kurallarının birbirinden farklı olmasından kaynaklandığını belirterek, "Bunun ötesinde bu projenin kredisini veren Japonlar raylı sistemde ısrar ediyor. Daha çevreci ve toplu taşımaya yönelik olduğu için. Diğeri daha ticari diyorlar. Böyle bir zorunluluk da var" dedi. Yıldırım, Japonların kullandırdığı kredinin 10 yılı ödemesiz ve 40 yıl geri ödemeli olduğunu belirterek, faiz oranının ise binde 7.5 gibi çok düşük bir oran olduğunu kaydetti. 815 milyon euroluk yatırım olduğunu ifade eden Yıldırım, çift yönde 150 bin yolcu taşınacağını ve 50 bin aracın devre dışı bırakılacağını söyledi. Yıldırım, Üsküdar-Sirkeci 4, Yenikapı-Sögütlüçeşme 12, Bostancı-Bakırköy 37, Levent-Sögütlüçeşme 17, Gebze-Halkalı arasının ise 107 dakikaya ineceğini söyledi. Yıldırım, 500-550 milyon dolara mal olacak İstanbul Boğazı Karayolu Boğaz Tüp Geçişi'nin tamamlanmasıyla ekonomiye 125 milyon dolarlık katkı olacağını söyleyerek, tünelin iki katlı olacağını ve 9 şiddetinde bir depreme kadar dayanıklı olacağını anlattı.

KARA ULAŞTIRMASI

Kara taşımacılığının ciddi sorunları var

Yıldırım, kara ulaştırmasındaki hızlı büyümenin bir kural dahilinde gerçekleşmemiş olduğuna dikkat çekerek, "Kara taşımacılığımızın çok ciddi sorunları var. Rekabet, mesleki ve mali yeterlilik, itibar ile ilgili sorunları var" dedi. Bu sorunları çözecek yeni bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, "Herkes gelmiş, 'ben buraya el atmayayım, işin altında kalırım' deyip kenara çekilmiş. Ama toslamaya yaklaşmışız. Zor, riskli işleri kimse yapmazsa ne olacak? Risk almamak, iş yapmamak vatandaşın verdiği desteğin karşılığını vermemek, güvenini sarsmak olur" dedi. Yıldırım, taşımacılıkta talepten çok arz olduğunu söyleyerek, "Nisan başında ağırlık kontrolünde çok ciddi adım atmış oluyoruz" dedi. Yıldırım, gerekli belgelere sahip olmayanlara taşıma yaptırmayacaklarını belirterek, "Denetimler kısmen yapılıyor. Zamana yaydık. Vatandaş ile uzlaşmadan iş yapılmaz" dedi.

DENİZCİLİK

Boğazda hala kaza riski var

Türkiye'nin bölgesel arama kurtarma faaliyetlerinde bir üs haline geldiğini dile getiren Yıldırım, bu bakımdan Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin önüne geçtiğini söyledi. Haberleşme sistemi de kurduklarını kaydeden Yıldırım, bunun Hazar, Hint Denizi, Basra Körfezi, Akdeniz ve Karadeniz gibi geniş bir alanı kapsadığını kaydetti. VTS denilen gemi trafik sistemi ile Boğaz'daki kaza riskini minimuma düşürdüklerini söyleyen Yıldırım, yine de hala riskin olduğunu belirtti. Boğazların fiziki yapısının belirli bir kapasitenin üzerine çıkmasına imkan olmadığını vurgulayan Yıldırım, trafiğin fazla zorlanmaması için geçiş yapan ülkelerin ikna edildiğini belirtti. Yıldırım, neyin olup olmayacağının Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 2 yıl önce İngiltere'de yapılan toplantısında anlatıldığını vurgulayarak, "Savunmamızı yaptık, Rusların sesini kestik" dedi.

Yıldırım, kruvaziyer yolcu olarak gelen turistin her şey dahil turiste göre 30 kat daha fazla harcadığını belirterek, denizcilikte ÖTV'nin kaldırılmasıyla 7.5 milyon aracın denizden taşındığını söyledi. Yıldırım, gemi inşaatında Türkiye'nin yıllık kazancının 3 milyar doları aştığını ifade ederek, doğrudan istihdamın ise 13 bin 500'den 28 bin kişiye yükseldiğini anlattı. Yıldırım, 2013 yılında gemi inşaatında dünya dördüncüsü olmayı hedeflediklerini kaydederek, "37 tersane vardı 59'a çıktı. 61 tanesi de inşa ediliyor. Toplam sayısı 120'ye çıkacak" dedi. Yıldırım, Türkiye'nin artık gemi inşa üssü haline geldiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber