Subaylık eğitimini biriten astsubaylar teğmen olarak atanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2007 09:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, subaylık eğitimini başarıyla tamamlayan astsubayların teğmen olarak atanmasını ve aile yardımı yapılacak TSK personelinin çocuklarının yaş sınırını yükselten kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda, çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son veren ve yerine asgari geçim indirimini getiren kanun tasarısının kabul edilmesinin ardından AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Çelik ve 3 arkadaşı tarafından ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Mahalli İdare Birlikleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin görüşülmesine başlandı.

Havaalanlarında işyeri açma izni ve çalışma ruhsatı vermeye İstanbul ve Kocaeli'de büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde ise il özel idarelerinin yetkili olmasını düzenleyen kanun teklifinin maddelerinin görüşülmesi sırasında verilen arada komisyon yerine oturmadı.

Bunun üzerine subaylık eğitimini başarıyla tamamlayan astsubayların teğmen olarak atanmasını ve aile yardımı yapılacak TSK personelinin çocuklarının yaş sınırını yükselten kanun tasarısının görüşülmesine geçildi.

Kabul edilen kanunla, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen esaslar dahilinde yapılacak subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarıyla bitirenler, bitirdikleri tarihten geçerli olarak teğmen olabilecek.

Bu personelin subaylık atamaları, hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak atamada, aynı takvim yılının 30 Ağustos tarihi esas alınacak. Ancak, 30 Ağustostan sonra subay atananlara, bu işlemden dolayı geriye doğru maaş, maaş farkı ve diğer özlük hakları verilmeyecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce astsubaylıktan subaylığa geçiş için yapılan seçme sınavını kazanan astsubaylar için, bu kanunla yapılacak değişiklikten önceki uygulamalara devam edilecek.

ÇOCUKLARA AİLE YARDIMI

Kanunda, TSK personelinin çocuklarına yapılan aile yardımında, çocukların yaş sınırlarına ilişkin düzenleme yapıldı.

Buna göre, daha önce 19 yaşına kadar aile yardımı ödenen erkek çocuklar için bu yardımın yaşı 25'e yükseltilecek. Daha önce 25 yaşına kadar aile yardımı alan kız çocuklarında ise yaş sınırı kaldırılarak, evleninceye kadar yardım ödenecek.

DALGIÇ VE KURBAĞA ADAMLAR

Genel Kurulda, Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı da kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre, dalgıç ve kurbağa adamların aylık dalış tazminatı ve hizmet sürelerinin onaylanması, kuvvet komutanlıklarının yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılabilecek.

Silahlı Kuvvetlerde uçucuların, paraşütçülerin ve denizaltıcıların bu hizmetlerini yapacakları uçak ve gemi ihtiyaçları da kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından saptanacak.

ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI

Er ve Erbaş Harçlıkları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının kabul edilmesiyle de er ve erbaş harçlıkları, bankacılık sistemi aracılığıyla ödenebilecek.

GÖÇMENLERİN ASKERLİK DURUMU

TBMM Genel Kurulunda ayrıca, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar Türk vatandaşlığına geçen ve geldiği ülkede askerlik yapan göçmenler, bunu belgelemeleri durumunda Türkiye'de askerlik hizmetinden muaf tutulmasını öngören kanun tasarısı da yasalaştı.

SANAYİ KURULUŞLARI İLE ÜNİVERSİTELERİN İŞBİRLİĞİ

Genel Kurulda ayrıca, sanayi kuruluşlarının, yükseköğretim kurumları ve vakıf üniversiteleri ile işbirliği yaparak, teknolojik araştırma ve geliştirmeye aktif katılımını sağlayacak programlar içinde yer almasını öngören kanun teklifi de kabul edildi.

Başkanvekili İsmail Alptekin, çalışma süresinin dolması nedeniyle birleşimi 6 Mart Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber