Kaçakçılık yaparak maliyetinin altında akaryakıt satılıyor

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, bazı akaryakıt istasyonlarının maliyetin altında akaryakıt sattığını belirterek "Motorinin maliyeti 3.85 TL, satış fiyatı 4.53 TL'yi buluyor. Nasıl maliyet altı satıyorlarsa bize de öğretsinler Allah aşkına. Kaçakçılık denen şey bu işte. Yıllık vergi kaybı 20 milyar TL" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 03 Mayıs 2017 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaçakçılık yaparak maliyetinin altında akaryakıt satılıyor

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt bayilerinin sorunlarına ilişkin gazetecilerle bir araya geldi. Gazete Habertürk'ten Deniz Çelik'in haberine göre Aktaş, bu hafta LPG, motorin ve akaryakıtta indirim beklendiğini belirtirken, zamla da indirimle de bayilerin ilgisi olmadığına dikkat çekti. Bazı bayilerin ucuza akaryakıt sattığına dikkat çeken Aktaş, motorinin 3.85 TL olan çıkış fiyatının, nakliye ve vergi ile 4.53 TL'ye çıktığını belirtti. Aktaş, "Ancak bazı bayiler, maliyetin altına iniyor, 3.69 TL'ye kadar fiyat var. Bizim edinemediğimiz fiyatın altına nasıl mal satıyor? Nasıl maliyet altı satıyorsa bize de öğretsinler Allah aşkına. Kaçakçılık dediğimiz işlem bu işte" diye konuştu. Aktaş, dağıtım yapan bazı firmaların, aynı irsaliye ile üç ayrı istasyona akaryakıt boşalttığını belirterek "İrsaliyeli satış yasaklansın. EPDK'nın kıstası marker olduğu için topu Maliye'ye atıyor" diye konuştu.

Bazı bayilerde plakaların yer aldığı yazar kasa hafızasının akşamları silindiğini belirten Aktaş, "O gün satış yapılmamış gibi görünüyor. Bankadan tahsilat için başka bir paravan şirket kuruluyor, devlet takip edemiyor" dedi.

Aktaş, EPDK'ya günlük akaryakıt satış bilgilerinin verildiğini, Maliye'ye de online olarak bu bilgilerin iletilmesini önerdi.

Sektörde yüzde 30 civarında maliyetin altında satış yapan istasyon olduğunu belirten Aktaş, "Yıllık 23 milyon ton akaryakıt satışı yapılıyor. 7 milyon tonu kaçak demek. Burada devletin ÖTV kaybı 16 milyar TL. Bu rakama LPG'deki kayıp ile KDV'yi de ekleyince devletin yıllık kaybı 20 milyar TL'ye çıkıyor. Bu da 3 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü demek. Vergisini ödemeyen firmalar listesinde hep akaryakıt firmaları var. Çünkü firma ortadan kaybolmuş" dedi.

BAZI FİRMALAR 1.99 TL'YE LPG SATIYOR

Aktaş, bazı otogaz firmalarının da çıkış fiyatı 2.99 TL ve satış fiyatı 3.01 TL olmasına rağmen 1.99 TL'ye LPG sattığını belirtirken, "Adam, litresi 38 kuruşa devlet desteği ile tüp gaz alıyor. Ancak öyle bir bayi ağı ve tüpü yok. Dökme gaz diye alıp otogaz olarak satıyor. Bir de deodorant gazını LPG'ye katanlar var. LPG'ye de akaryakıt gibi otomasyon gelmeli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber