İthal ilaçlar %50'den fazla ucuzladı

Haber Giriş : 18 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Akdağ, indirimli ilaç satışlarının 15 Haziran'da başlayacağını açıkladı. Kolesterol ilacı Zocor 11 milyona, antidepresan Prozac 10 milyona düştü.

İlaç fiyatlarında tarihi indirim gerçekleşiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Avrupa'daki en ucuz iki ülkenin ilaç fiyatlarını esas alarak, ithal ilaçlarda yüzde 50'yi geçen ucuzluk sağladı. Uygulama 15 Haziran'da başlayacak. İthal ilaç fiyatları daha önce firmaların maliyetlerini Sağlık Bakanlığı'na sunmaları ve bu tarifeye kar marjı uygulanması ile belirleniyor, kur artışına bağlı olarak sürekli zamlanıyordu.

İNDİRİM NASIL BELİRLENDİ?
Sağlık Bakanlığı, en son 1984 yılında bir fiyat kararnamesi çıkararak, ilaçların alım esaslarını belirlemişti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatı ile 14 Şubat 2004'te yeni bir kararname çıkararak, Türkiye'de satılan ithal ilaçların fiyatlarının yeniden belirlenmesini istedi. Bu amaçla, Avrupa Birliği'ne üye beş ülke seçildi. Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa arasından, ilaç fiyatları en ucuz olan iki ülkedeki fiyatların, Türkiye'deki ilaç fiyatları için baz alınması kararlaştırıldı. Böylece, Türkiye'deki ithal ilaçların en ucuz Avrupa ülkesi ile eşdeğer düzeyden satılması amaçlandı. Kararnameye göre jenerik ürünler; yani yabancı bir ilacın Türkiye'de üretilen benzerinin fiyatı orijinal ilacın satış fiyatının yüzde 80'ini geçemeyecek. Bu ilaçlara, yerli katkı oranına göre yüzde 10'u aşmamak üzere ek fiyat verilebilecek.

İLAÇ FİRMALARI DİRENDİ
Ancak uygulamaya, ilaç ithal eden firmalar gibi, yerli ilaç üreticisi firmalar da itiraz etti. Bakan Akdağ, indirime yanaşmayan ilaç ithalatçısı ve yerli ilaç firmalarıyla görüştü. Avrupa'daki ilaç fiyatlarının Türkiye'den daha düşük olmasının 'haksızlık' olduğunu belirten, aynı ilaç Avrupa ülkelerinde daha ucuz satılırken, Türkiye'de yüksek fiyat uygulanmasının önüne geçmek gerektiğini söyleyen Akdağ, yeni fiyatlandırmayı nasıl belirlediklerini anlattı. İthalatçı ve yerli üretici firmalarının direncini kıran Akdağ, yeni ve indirimli fiyatları belirledi. Bakanlık yetkilileri, tüm ilaçların gözden geçirildiğini, hepsinde indirim yapılacağını, bu yolla ortalama yüzde 50 indirim gerçekleşeceğini, devletin yıllık 500 milyon dolar tasarruf sağlayacağını ifade ettiler.

KARARNAME ENGELİ AŞILDI
Fiyat indirimi sağlanmasının kolay olmadığını belirten Bakan Akdağ, SABAH'a, bunu gerçekleştirebilmek için izledikleri yolu şöyle anlattı: "1984 yılında çıkarılan İlaç Fiyat Kararnamesi'nde istediğimiz indirimi yapmayı sağlayacak hükümler yoktu. Öncelikle o kararnameyi değiştirdik. Kararname çıktıktan sonra firmaların ilaç maliyetlerini tespit etme olanağı bulduk. Avrupa fiyatlarını baz alma şansımız oldu. Bu yolla, ithalatçı firmalarla gerçekçi rakamlar üzerinde konuşma ve pazarlık etme imkanı bulduk."

ECZACILAR KORUNACAK
Bakan Akdağ, indirimli tarifeye geçildiğinde eczacıların zarara uğramaması için de önlemler aldığını belirtti. Yeni fiyatların bugün açıklanacağını, uygulamaya 15 Haziran'da başlanacağını belirten Akdağ, şöyle devam etti: "Bu durumda eczacılar ellerindeki ilaçları tüketecekler. Yeni ilaçları da firmalarla anlaşarak, düşük fiyattan alacaklar. Elinde eski fiyattan aldığı ilaç kalan eczacıların zarar etmemesi için firma yetkilileri, Eczacılar Birliği ve Bakanlık yetkilileri bir araya gelerek uzlaşmaya vardılar. Hiçbir eczacı zarar etmeyecek. Buna izin vermem." Yeni fiyat uygulaması ile devletin vergi kaybı olup olmayacağına ilişkin tartışmalar da yaşandı. Ancak edinilen bilgiye göre, ilaçta indirim kısmi vergi kaybına yol açmakla birlikte, devlet yine de kazançlı olacak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri şu bilgiyi verdiler: "Daha önceki kararnameye göre ilacın ithal maliyetini firma bildiriyordu. Bakanlık olarak itiraz edemiyorduk. Yeni kararname ile firmaların alış, satış, nakliye, dağıtım gibi tüm giderleri gerçekçi olarak ortaya çıkıyor. Zarar gösterip, vergiden kaçınma olmuyor."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber