Trafik sorununa elektrikli bisiklet çözümü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mart 2007 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez 2004 yılında kullanılmaya başlanan elektrikli bisikletler, ekonomik olmasının yanı sıra çevre ve gürültü kirliliği yapmamasıyla hafif motorlu taşıtlara alternatif oluşturuyor.

Türkiye'yi ilk kez elektrikli bisikletle tanıştıran Konya'daki firmanın yetkilisi Besim Özbek, 2004 yılından itibaren Çin'den ithal etmeye başladıkları elektrikli bisikletlerin, çevre dostu ve ekonomik olduğunu söyledi.

Elektrikli bisikletlerin 5-7 saat arasında şarj edildiğini ve bunun sadece 10 YKr'ye mal olduğunu ifade eden Özbek, bu bisikletlerin tek şarj edişle 50 kilometre yol gidebildiğini, aynı mesafenin motosikletle gidilmek istenmesi durumunda yaklaşık 7 YTL'lik yakıt harcanması gerektiğini bildirdi.

Elektrikli bisikletlerin, trafiğin yoğunluğundan sıkılanlara alternatif bir çözüm getirdiğini belirten Özbek, ''Bu bisikletler, otoyol ve çevre yolları dışındaki tüm yollarda güvenli bir şekilde kullanılabilir. Sürücüler, elektrikli bisikletlerle istedikleri yere en ucuz şekilde ve trafiğe takılmadan gidebilir'' dedi.

-EHLİYET VE PLAKAYA GEREK YOK-

Normal bisikletler 15 kilometre hıza ulaşırken, elektrikli bisikletlerin 30 kilometre hız yapabildiğini bildiren Özbek, bu aracın kullanımı için ehliyet ve plaka istenmediğini ifade etti.

Bazı elektrikli bisiklet modellerinin 60-65 kilometre hıza ulaşabildiğini ifade eden Özbek, ''Ancak 45 kilometrenin üzerinde gidebilen araçlara, plaka alınması ve ehliyetle kullanılması gerekiyor. Fakat bu modeller, ülkeye bisiklet sınıfında getirildiğinden bu konuda alınmış bir önlem yok. İnsanların, elektrikli bisiklet alırken yüksek hız yapanları tercih etmemeleri gerekiyor'' diye konuştu.

-EGZOZU OLMADIĞI İÇİN ÇEVREYİ KİRLETMİYOR-

Elektrikli bisikletlerin en önemli özelliklerinden birinin de çevreye zarar vermemesi olduğunu belirten Özbek, ''Bu bisikletler elektrikle çalıştığı ve egzozu bulunmadığı için motosikletler gibi çevreyi kirletmiyor. Ayrıca gürültü kirliliği de yapmıyor. Bu nedenle özellikle çevreye değer veren kişilerden ilgi görüyor'' dedi.

Bu bisikletlerin hem elektrik gücüyle çalıştırdığına hem de pedalı sayesinde isteyene bisiklet keyfi de yaşattığına dikkati çeken Özbek, bu sayede hiçbir zaman sürücünün yolda kalması gibi bir sıkıntının da yaşanmadığını ifade etti.

Konya dışında internet üzerinden satış yapan mağazalar aracılığıyla ürünlerini tüm Türkiye'ye pazarladıklarını bildiren Özbek, şimdiye kadar 800'ü Konya'da olmak üzere 2 bin 400 elektrikli bisiklet sattıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber