Bakan Çelik'in vakfı ele geçirdiği iddiası yargıya taşındı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mart 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

40 milyon YTL nakit ve 100 milyon YTL'yi aşan gayrimenkulleriyle, Türkiye'nin en büyük vakıflarının başında gelen Milli Eğitim Vakfı'nın (MEV) Genel Kurulu'nda usulsüzlük yapıldığı iddiaları, savcılığa ve mahkemeye taşındı. Vakıf Genel Kurulu'nun iptali için Ankara 9'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açılırken, 3 bakanlık bürokratı için de suç duyurusunda bulunuldu. Konuyla ilgili soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, vakıftan, Genel Kurul'daki tutanakları, kamera kayıtlarını ve oy pusulalarını istedi. Vakıftan gelen oy pusulaları ve imza örnekleri, kriminoloji laboratuvarına gönderildi.

ÜYELER BAŞVURDU

MEV'in genel kurul üyeleri tarafından yapılan suç duyurusunda Divan Kurulu'nun düzmece oylarla bakanlık bürokratlarından oluşturulduğu, yönetim kurulu seçiminde gizli oy, açık tasnif uygulaması olmasına karşın oyların sadece Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik tarafından sayıldığı, oy pusulalarının seçimin yapıldığı gün değil bir gün sonra teslim edildiği, bazı oy pusulalarının kaybolduğu, bir kısım oy pusulalarında ise tahrifat yapıldığı öne sürüldü. Bunun dışında 9 genel kurul üyesi de Ankara 9'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'ne ?genel kurulun iptali? için dava açtı. Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde de ?bakanlık tarafından getirilen kişilere oy kullandırıldığı? iddia edildi. Konuyu TBMM gündemine getirmeye hazırlanan CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, ?Vakıfta, Bakan Çelik'in önderliğinde bir ele geçirme operasyonu yapıldı? diye konuştu.

MiLYONLUK VAKIF

MİLLİ Eğitim Vakfı, bugüne kadar eğitime 600 milyon YTL'ye yakın yatırım yaptı. 25 bin 325 öğrenciye öğrenim yardımı yapıldı. Vakıf, 16 bin 401 ilk ve ortaöğrenim öğrencisi ile 7 bin 450 yüksek öğrenim öğrencisine karşılıksız burs verdi. Bin 474 öğrenci de Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı yatılı okullarda bütün masrafları karşılanarak okutuldu. Vakıf, 2004 yılında çıkan ve bursları tek elde toplayan yasa gereği bu tarihten beri burs vermiyor. Çeşitli bankalarda 40 milyon YTL'ye yakın nakit parası olan vakfın, 302 adet gayrimenkulu bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber