'20 yıl çalışıp, 40 yıl emekli maaşı alıyoruz'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2007 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, dünyada 20 yıl çalışıp, 40 yıl emekli maaşı alınan tek ülkesi olduğunu belirterek, bundan dolayı sosyal güvenlik sisteminin açık verdiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) sanayicilerle bir araya geldiği toplantıda, istihdamın önündeki en büyük engelin, sosyal güvenlik sistemi olduğunu vurguladı. Yüksek gelir vergileri nedeniyle sanayicinin asgari ücretle bile işçi alamadığını ve kayıt dışına çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, kayıt dışına çıkılmasına neden olan yüksek vergilerin en önemli nedeninin, 2005 yılında 17 milyar dolar açık veren sosyal güvenlik sistemi olduğuna dikkat çekti.

Toplam prim gelirlerinin 2005 yılında 35 milyar YTL, emekli aylıklarının ise 39 milyar YTL olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Gelirler, emekli aylığını bile karşılamıyor. 1990'larda 37-38 yaşına gelince emeklilik imkanı veren bir yasa çıkardılar. Dünyada 20 yıl çalışıp, 40 yıl emekli maaşı alınan tek ülkeyiz. Bundan dolayı sistem açık veriyor. Sosyal Güvenlik Yasası'nın çıkmasını istedik ancak, Anayasa Mahkemesi, emekli sandığı mensuplarına ayrı düzenleme yapılmadığı için bu yasayı iptal etti" dedi.

72 milyon kişi nüfusu olan Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi çatısı altında 81 milyon kişi olduğunu, 20 milyon kişinin de sosyal güvenlik çatısı altında bulunduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Demek ki nüfusumuz 102 milyon kişi. Bu sistemin her tarafı laçka olmuş. Bu sürdürülmesin. Topallayarak gidiyoruz, devam edersek yarın çocuklarımızın geleceği tehlike altında. Yoksa ekonomik kriz sebeplerinde birisi bu olacak" diye konuştu.

İl il sektörlerin çözümü noktasında birilerinin farklı sesle, daha net ve objektif konuştuğu zaman, insanoğlunun genel tabiatında olan kıskançlığın ortaya çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Hele bir de seçim dönemiyse, milletvekilliği, belediye başkanlığı seçimlerinde adayların belli olacağı dönemlerse, benim oda ve borsa başkanlarıma karşı o ilin veya bölgenin siyasilerinin farklı bir bakışı başlıyor. Bu tabi benim ve TOBB olarak hedefimiz kesinlikle siyaset filan değil. Biz 2001'in 6. ayında tavrımızı koyduk, dedik ki; Bütün siyasi partilere aynı yakınlıkta, uzaklıkta davranacağız. O çizgide devam ediyoruz. Bizim işimiz siyaset değil. Bizim tek siyasetimiz var Türkiye'nin ekonomi siyaseti."

Türkiye eğer kalkınacaksa, gelişecek, zenginleşecekse, Türk sanayicisi ve tüm Türkiye ile beraber olacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Başka türlü olması mümkün değil. Zaten gelişen, zenginleşen ülkelerde de bu böyle olmuştur. Zenginleşmek istiyorsak, kalkınmak istiyorsak, tüccar ve sanayicinin önünü açacağız. Bizim de siyasetimiz bu" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili bilgiler de veren Başkan Hisarcıklıoğlu, "Eskiden ninelerimiz yaramazlık yapan çocuklara, 'Durup durup yeni icatlar çıkarma' derlerdi. Şimdi, biz de çocuklar yeni icatlar çıkarsın diye teşvik ediyoruz. Bunu yapmazsak, 80 gramlık telefonlara milyonlar vermeye devam ederiz" dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle TOBB'un 20 milyon YTL ile yüzde 20 ortağı olduğu Kredi Garanti Fonu'ndan kredi kullanmada kadınlara öncelik vereceklerini de müjdeleyen Hisarcıklıoğlu, artık dünyada kredinin eskiden olduğu gibi tapuya ipotek koyarak değil, bilançolara bakılarak verildiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Böyle olursa Türkiye'deki şirketlerin büyük çoğunluğu kredi alamaz. Çünkü, ağır vergi yükü yüzünden, insanlar kayıt dışı ekonomiye yöneliyor. Yasa gereği 49 kişiden fazla işçi çalıştıranların yükü artınca, şirketler hemen yeni bir şirket kuruyor, bu da şirket sayısını artırıyor" şeklinde konuştu.

Dünyada artık ülkelerin savaşlarla değil, o ülkede şirket kurarak, yatırım yaparak işgal edildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu nedenle Türk sanayici ve işadamının da önünün açılması için vergi yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 50 milyar dolar olan cari açığının turizm ve müteahhitlik gelirleri ve navlunlarla 30 milyar dolara düştüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu açıkların karşılığı bulunmazsa o zaman krizler olur. Cari açığı kapatmanın yolu da üretimi, ihracatı artırıp, ithalatı azaltmaktır. Geçen yıl sanayide 300 bin, hizmet sektöründe 700 bin, inşaat sektöründe 200 bin olmak üzere 1 milyon 200 bin kişiye iş bulan Türkiye, AB ülkeleri arasında rekor kırdı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber