Devletten parasını alamayan eczacı ilanla isyan etti

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 05 Mart 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamunun ödemediği alacaklar, sürekli değişen geri ödeme listeleri, firmaların karşılamadığı stok indirimleri eczacıları isyan noktasına getirdi.

Ankara Eczacılar Odası, eczacıların uzun zamandır dile getirdiği sıkıntılara dikkat çekmek için dün gazetelere ilan verdi.

"İlacınıza ve eczacınıza sahip çıkın" başlığı ile verilen ilanda, "Kısa bir süre sonra size hizmet veremez duruma geleceğiz. Akşamdan sabaha, bilgimiz dışında ve baş döndürücü hızla değiştirilen ilaç alım koşulları, kullanım raporları ve reçete yazılım düzeni, ilacın fiyatını belirleyen devletin, aynı ilaca farklı fiyat vermesi ve hastanın farkı cebinden ödemesi, sağlıksız bütçe uygulamaları bizleri hastalarımızla karşı karşıya getirmiştir. Yeter artık. İlaç fiyatlarında yaşanan düşüşlerde firmalar sorumluluklarını yerine getirmediği için stoklarımız erimekte. Hastalarımız ilaç politikaları nedeniyle hayati öneme sahip ilaçları alamamaktadır" denildi.

Kamudan ödeme bekliyorlar

Eczacılar için geçen yıl ilaçların geri ödeme koşullarının belirtildiği Bütçe Uygulama Talimatı'nda art arda yapılan değişiklikler bardağı taşıran son damla oldu. Bir önceki gün ilacını alabilen hastalar ertesi gün eczanelerden elleri boş döndü. Geri ödenmesi beklenen ilaçları raflarına koyan eczaneler ise ettikleri zarar ile yüz yüze kaldı. Bunun üstüne fiyatlarda yapılan tüm değişikliklerde eczaneler ilaç firmaları, hastalar ve hükümet arasında sıkıştı.

Sağlık Bakanlığı tasarruf adına, üreticiler ise geri ödeme listelerinde kalabilmek için sık sık fiyatlarında indirime gitti. Ama eczacılar çoğu zaman daha önce deposuna koyduğu ilaçların farkını kimseden alamadı. Sattığı ilacın bedeli de kamudan bir türlü alınamadı. Hala bir çok eczane 7 aylık kamu alacaklarının ödenmesini bekliyor. Sağlıkta dönüşüm adı altında uygulamaya sokulan bilgisayarlı provizyon sistemi de sık sık aksayınca; eczacılar sattıklarının hesabını tutamaz oldu.

Ankara Eczacı Odası'nın açıklamalarını desteklediklerini belirten ve sorunların çözümsüz olmadığını kaydeden Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç "Sadece bürokratların el atması gerekiyor. Fiyatlarda düşüş olduğunda eczacılara stoklarını eritmek için süre tanınmalı. Kanser ilaçları gibi pahalı ürünlerde yapılan indirimlerle eczacının kârlılığı düştüğü için, ilaçlar verilemez duruma geliyor. Eski ilaç kararnamesindeki fiyatlandırma skalasının değişmesi gerekiyor. Bütçe Uygulama Talimatı sık sık değişmemeli. Taraflar bir araya gelerek ortak bir karara varmalı. Başbakanlıkta bekleyen Eczane Yasası'nın çıkarılsın" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber