Dev siber saldırı dünyayı sarstı
Dünyada yaklaşık 100 ülkede bilgisayar sistemleri siber saldırıya maruz kaldı. Zararlı yazılım ile yayılan ve fidye programı ile etkili olan saldırıdan en yıkıcı etkiyi ise İngiltere gördü.
Dünya genelinde yaklaşık 100 ülkeye düzenlenen siber saldırıda İngiltere sağlık sistemi çöktü. Veri tabanına erişilemeyen ülkede "Acil değilse hastanelere gelmeyin" uyarısı yapıldı.
BBC'ye göre kişisel bilgisayarları vuran virüs Ulusal Sağlık Servisine bağlı 40 organizasyonu etkiledi ve randevularla tıbbi operasyonların iptal edilmesine yol açtı. Siber saldırıyı gerçekleştirenlerin, kullanıcılardan veri tabanına erişim için 3 bin dolar karşılığında dijital para birimi Bitcoin talep ettiği belirtildi.
Bilişim güvenlik firması RedLock üst yöneticisi Varun Badhwar konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bu benzeri görülmemiş bir ölçekte. 24 saat içinde bu kadar çok ülke ve kıtaya yayılan bir şey görmedik. Bizim için haftalar veya aylar sürebilir ve bunun arkasında kimin olduğunu bile bulamayabiliriz.Bence sonuçta en büyük endişe nedeni bu tür zararlı yazılımlar insanlara saldırmak isteyen lise veya üniversite öğrencisinden organize suç birimlerine kadar internette geniş bir kitlede bulunması" dedi.
Uzmanlar saldırının öncelikli hedefinde Avrupa'daki kurumların olduğunu belirtiyor. İspanyol telekomünikasyon devi Telefonica'da saldırıdan etkilenen kurumlardan biri
NSA kaynaklı
Öte yandan New York Times'ta yer alan konu hakkındaki bir yazıda, zararlı yazılımın ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından bulunan ve geliştirilen bir sistem açığını kullandığı iddia ediliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan açıklamada (BTK), 74 ülkeye yayılan, az da olsa Türkiye'yi de etkisi altına alan zararlı yazılım "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na yönelik, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kriz masasının aralıksız çalışmalarını sürdürdüğü ve gerekli önlemleri aldığı bildirildi.
- BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Dünya çapında etki eden, 74 ülkeye yayıldığı bilinen zararlı yazılım siber saldırısı Türkiye'yi de az da olsa etkisi altına almıştır. Yaşanan sıkıntılar fidye yazılımı bulaşması ve yayılması nedeniyle olmaktadır. USOM kriz merkezi aralıksız çalışmalarını sürdürmekte ve gerekli önlemleri almaktadır" denildi.