Seferberlik meyvesini tarla ve inşaatta verdi

İstihdam seferberliğinin en somut verisi şubat ayı işsizlik rakamları ile ortaya çıktı. İşsizlik ocak ayına göre 0,4 puan düşüşle yüzde 12,6'ya geriledi. Sanayide istihdam azalsa da, seferberliğe en büyük destek tarım ve inşaattan geldi

Haber Giriş : 16 Mayıs 2017 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seferberlik meyvesini tarla ve inşaatta verdi

EKONOMİ SERVİSİ

İşsizliğin çift hanelere çıkması ile 17 Ocak'ta başlayan istihdam seferberliği 7 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile hız kazandı. Ocak ayında yüzde 13'ün gören işsizlik, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı şubat verilerine göre yüzde 12,6'ya geriledi. Yani istihdam seferberliğinin ilk olarak yüzde 0,4'lük bir etkisi oldu. Şubat ayında işsiz sayısı geçtiğimiz yıla göre 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişiye çıksa da 2017'nin ilk ayına göre 85 bin kişilik azalma yaşandı.

İstihdam edilenlerin sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre 500 bin kişi artarak 26 milyon 956 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 45,3 oldu. Bir ay gibi bir sürede işsizlikte gerçekleşen düşüşün hangi sektörlerden kaynaklandığına, seferberliğe en çok hangi alanın destek verdiğine baktığımızda ise çarpıcı bir sonuç karşımıza çıkıyor. Ekonominin lokomotifi olarak görülen sanayi sektörünün seferberliğe en yüksek katkıyı sağlaması beklenirken burada istihdam edilenlerin sayısı 2017'nin Ocak ayına 23 bin kişi azalarak 5 milyon 251 bine geriledi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde de sanayide iş sahibi olanların sayısında 24 bin kişilik azalma yaşanmıştı. Seferberliğe desteği en fazla olan sektör ise tarım oldu. Şubatta tarım sektöründe çalışanların sayısı ocak ayına göre 143 bin kişi yükselerek 5 milyon 36 bine ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde tarım alanlarında istihdam edilenlerin sayısı 115 bin kişi artmıştı. Seferberliğe olumlu katkıda bulunan sektörlerden bir diğeri ise inşaat oldu.

İnşaat sektöründe çalışan vatandaşların sayısı 63 bin kişi artarken geçtiğimiz yılın aynı zaman aralığında ise bin kişilik kayıp yaşanmıştı. Bu yılın şubatında ocak ayına göre 99 bin kişilik istihdama katkı oluşsa da bu rakam geçtiğimiz yılın altında geldi. 2016'nın şubatında ocak ayına göre artış rakamı 1463 bin kişi seviyesindeydi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 160 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 340 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %18,7'si tarım, %19,5'i sanayi, %6,7'si inşaat, %55,2'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,3 puan, hizmet sektörünün payı 0,2 puan artarken, sanayi sektörünün payı 0,4 puan azaldı. İnşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.

İş gücü, şubatta 2016'nın aynı dönemine göre 1 milyon 175 bin kişi artarak 30 milyon 855 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 1 puan artarak yüzde 51,8 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,8 puanlık artışla yüzde 71,7'yi, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla yüzde 32,3'ü buldu. 2017'nin ilk ayında yüzde 24,5'e yükselen genç nüfustaki işsizlik oranında da kısmi iyileşme kaydedildi. Bu yaş grubunda işsizlik şubat ayında bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 23,3'e geriledi. Ocak ayında yüzde 11,9 olan erkeklerdeki işsizlik oranı yüzde 11,7'ye, kadınlarda ise yüzde 15,4'ten yüzde 14,8'e geriledi. Şubat 2017 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artarak %32,8 olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2017 yılı I. döneminde toplam kamu istihdamı 2016 yılının aynı dönemine göre %1,2 oranında azalarak 3 milyon 558 bin kişi olarak gerçekleşti.

DESTEKLE DÜŞEN ORANDA KALICILIK ENDİŞESİ VAR

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayında işsizlik oranında zirvenin görüldüğüne işaret ederek, "Teşviklerle ocak ayından şubata iş gücüne katılan kişi sayısı 197 bin kişi artmış, 284 bin kişi istihdam edilmiş. İş gücüne katılım bu kadar artmasaydı işsizlik oranımız daha da düşebilirdi. Teşviklerin mevsimsel etkilerle birlikte ikinci çeyrekte daha olumlu sonuçlarını göreceğimizi düşünüyoruz. Tabii hükümetimizin başlattığı seferberlik ve teşviklerle işsizlik oranlarımızdaki gerilemenin kalıcılığı konusunda tereddütlerimiz var. İşsizlikle ilgili başta nitelikli eleman olmak üzere yapısal sorunlarımız hala devam ediyor. Ve bu sorunlar bugünden yarına çözümlenmesi mümkün değil" dedi. Zeytinoğlu, genç nüfustaki işsizlik oranının geçen aya göre 1,2 puan gerilediğine dikkati çekerek, "Gençlerdeki işsizlik oranını çok önemsiyoruz. Genç nüfustaki işsizlik oranı geçen aya göre gerileyerek yüzde 23,3 seviyesine indi. Bir önceki ay bu oran yüzde 24,5 idi. İstihdam seferberliğinin etkilerini genç nüfustaki işsizlik oranlarında da görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu oranın daha da gerileyeceğini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda istihdamın, tarımsal faaliyetin en aza indiği aylardan biri olan Şubat'ta 5 milyonu aştığını bildirerek, "tarımda Şubat ayı istihdamı, geçen yılın 160 bin üzerine çıkarak 5 milyon 36 bine yükseldi" dedi. Erkeklerin yüzde 15.4'ünün, kadınların yüzde 26'sının tarımda çalıştığını, tarımın işsizliği bir panzehiri olarak önemli oranda aşağıya çektiğini vurgulayan Bayraktar, "Şubat ayında tarımın kadınlarda işsizliği 4.1 puan düşürerek yüzde 18.9'dan yüzde 14.8'e, erkeklerde 1.4 puan düşürerek yüzde 13.2'den yüzde 11.9'a, toplamda işsizliği 2.2 puan düşürerek yüzde 14.8'den yüzde 12.6'ya indirdiğini bildirdi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, her yıl Mart ayının ikinci yarısından sonra tarımda istihdamın yoğunlaştığını, hasadın ardından azalmaya başladığını, Ocak-Şubat aylarında en düşük düzeye indiğini hatırlattı.

İŞKUR VERİLERİNİ AÇIKLAMIYOR

İşsizlik oranının çift haneye çıkması ile şubat ayında başlatılan istihdam seferberliği ile bu sorunun önüne geçilmesi beklenirken, seferberlikte kat edilen yolu sadece bakanların ve sanayi odalarının açıklamaları ile öğrenebiliyoruz. Çünkü İŞKUR, bu yılın başına kadar kamuoyu ile paylaştığı, istihdam rakamlarının öncü göstergesi niteliğindeki verilerini 2017'nin Ocak ayından bu yana açıklamamayı tercih ediyor. Bu yıla kadar tatil günlerine denk gelmediği takdirde her ayın 14'ünde kurumların istihdam rakamlarına dair rakamlar açıklayan İŞKUR'un bu uygulamayı neden durdurduğu bilinmiyor. Bu bülteni takip edenler İŞKUR aracılığı ile ne kadar insanın iş aradığını veya işe yerleştiğini görebiliyor. Eğer İŞKUR'a başvurular artıyorsa bu işsizlik ve ekonomi adına olumlu bir tabloyu gözler önüne sermiyor.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber