Hızlı tren şehirleri birleştirecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Mart 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekim ayında Ankara-Eskişehir arasını 1 saate indirecek hızlı tren, sonra Türkiye'nin dört bir yanına ulaşacak. Anadolu şehirleri âdeta birbirinin banliyösü haline gelecek.

Hürmüz Teyze, İstanbul Tuzla'daki evinden Başakşehir'e tam üç saatte gidebiliyor normal trafikte. "Teyzeciğim, iki yıl sonra İstanbul'dan Ankara'ya üç saatte gideceksin, hem de trenle." deyince gözleri faltaşı gibi açılıyor; bir yandan iç çekerken diğer yandan seviniyor. İstanbul'dan Hicaz'a kadar demiryolu inşa eden Osmanlı, o yıllarda büyük bir ulaşım devrimine imza atmıştı. Cumhuriyet'le birlikte yenilenen ağlar, yarım asır boyunca hep öksüz kaldı. Ama bugünlerde demiryolu, yeniden dirilişin eşiğinde. Harıl harıl çalışan kepçeler ve ışıl ışıl döşenen raylar, hızlı trenin gelişini müjdeliyor. İlk etabı 2007 içinde devreye alınacak hızlı tren, şehirleri birbirinin banliyösü haline getirecek.

Hızlı demiryolu ağı tamamlandığında şehirlerarası mesafeler çoğu kez dakika ile ölçülecek. Ankara ile Eskişehir arasında inşası son noktaya gelen hızlı tren bir sonraki aşamada elini İstanbul'a uzatacak. Yüksek standartlı ve güvenli hattıyla Ankara'dan Eskişehir'e bir saatte, İstanbul'a ise sadece üç saatte ulaşılacak. Hürmüz Teyze İstanbul'un bir banliyösünden diğerine gidene kadar, bir başka yolcu Haydarpaşa'dan Ankara'ya ulaşacak. Ankara'nın sadece iki saat ötesinde ise Sivas olacak. İstanbul-Sivas arası trenle 5 saate inecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber