'Hava Harp' rütbelilerinin dava dosyası Yalova'ya gönderildi

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminde Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk ettiği öne sürülen 10'u tutuklu 16 rütbeli asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul ederek, dava dosyasını yetkisizlik kararı vererek Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2017 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Hava Harp' rütbelilerinin dava dosyası Yalova'ya gönderildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay ve Ergün Güçlü tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 258 sayfalık iddianamenin üzerindeki inceleme işlemleri tamamlandı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulüne karar verdi. Mahkeme heyeti, suç yerinin Yalova olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi. Heyet, yetkisizlik kararıyla dava dosyasını Yalova Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

-İddianameden

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Beşiktaş Kulübü'nün "davacı" olarak yer aldığı iddianamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, yapısı, örgütlenmesi ve devlet organlarına sızma yöntemleri anlatıldı.

İddianamede, Yalova Hava Meydan Komutanlıgı ve Istanbul/Yesilkoy Hava Harp Okulu Komutanlıgı personeli olan suphelilerin, darbeci askeri kanadın Istanbul'daki fiili hakimiyetini saglamak ve onları takviye etmek amacıyla supheli Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Metin Yıldırım'ın talimatı ve yonlendirmesiyle bir grup Hava Harp Okulu ogrencisini muhimmatlarıyla otobüse bindirerek Istanbul'a naklettikleri aktarıldı. İddianamede, şüphelilerin nakil amacıyla hazırladıkları ikinci grubu ise darbe girisiminin basarısız olması nedeniyle gönderemedikleri belirtildi.

Şuphelilerden helikopter pilotları Tuncay Yıldırım ve Haşan Kaya'nın, silahlı ve techizatlı helikopterle Istanbul'a personel naklettiklerini aktarılan iddianamede, suctan zarar goren Besiktas'ın stadı Vodafone Arena'ya da helikopterlerle inilerek, isgal edilecek bolgelere ekip göndermeye çalışıldığı kaydedildi.

İddianamede, şüphelilerin bu eylemleri nedeniyle "gece vakti iş yeri dokunulmazlıgını ihlal" sucunu isledikleri vurgulanarak, şüphelilerin, darbe girisiminin basarısız olması uzerine Yalova'ya geri dondükleri anlatıldı. Bazı şuphelilerin, teror orgutuyle baglarını kabul ettikleri belirtilerek, suphelilerin geneli acısından teror orgutuyle aralarında sureklilik ve cesitlilik arz edecek sekilde organik bag bulundugu aktarıldı.

- İstenen cezalar

Şuphelilerin, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya gorevini yapmasını engellemeye tesebbus etme", "Turkiye Cumhuriyeti Hukumetini ortadan kaldırmaya veya gorevini yapmasını engellemeye tesebbus etme", "anayasal duzeni ortadan kaldırmaya tesebbus etme" ve "silahlı teror örgutune üye olma" suclarından ağırlaştırılmış müebbet ve ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede, ayrıca şüphelilerden Tuncay Yıldırım ve Haşan Kaya'nın "teror örgutunun faaliyeti kapsamında cebir kullanarak kamu gorevinin sagladıgı nufuzu kotuye kullanmak suretiyle ve kamu gorevi geregi elde bulundurulan arac ve gereclerle gece vakti silahla ve birden fazla kisi tarafından is yeri dokunulmazlıgını ihlal" sucundan üçer yıldan dokuzar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Muhammed Enes Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber