'Hastane borcu yüzünden hapse girdiler' haberine inceleme

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2007 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, '400 YTL hastane borcu yüzünden hapse girdiler' haberi ile ilgili olarak, inceleme başlattı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bugün basında '400 YTL hastane borcu yüzünden hapse girdiler' başlığı ile yer alan ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde meydana gelen olayla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla inceleme başlatıldı. Açıklamada inceleme sonucunun da kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.


Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erdal Doruk, hastanelerine olan borcundan dolayı tutuklanan İreç çiftine, borçlarını ödemeleri için en uygun koşulların sağlanmasına çalışıldığını, ancak sonuç alınamayınca prosedürü uygulamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Doruk, yaptığı açıklamada, olayın 2004 yılının Mayıs ayında gerçekleştiğini belirterek, "Annenin yeşil kartı olduğundan, onun borçları yeşil kart tarafından ödenmiş. Bebek için yeşil kart çıkarılıncaya kadar geçen 3 günlük sürede ise 719 YTL'lik bir borç çıkarılmış. Bunun 348 YTL'si ödenmiş kalan 371 YTL ise borçlar hanesine yazılmış. 2005 yılının Ocak ayına kadar bu borçlar, tahsil edilemeyince, borçlar hukuki prosedür gereği yıl bitiminde üniversite hukuk müşavirliğine aktarılmış. Biz de 13 Ocak 2005 tarihinde bu borçları alacaklar kapsamında tahsil edilmek üzere hukuk müşavirliğine göndermişiz. Bu süre zarfında hukuk müşavirliği, aileyle birçok defa görüşmüş. Defalarca ödemeyle ilgili planlar yapılmış, yani aylık ne kadar ödeyebilirse ona göre bir borç planı yapılmış. O ödemeler üzerine bir ilerleme sağlanamayınca, sanıyorum icra takibi başlatılmış. İcra takibi karşı tarafa bildirilince yasa gereği 7 gün içinde mal beyanında bulunmaları gerekiyor. Sanırım aile konu hakkında bilgi sahibi değildi ya da mevzuattaki bilgisizlikten kaynaklanıyor olabilir, mal beyanında bulunmayınca mahkemece böyle bir cezaya çarptırılmış" dedi.

Bu olayda hastanenin normal prosedürü uyguladığını ifade eden Doruk, "Şu anda 2007'nin Mart ayındayız. Aylık 10 YTL ödenmiş olsaydı, borç kapanmış olacaktı. İşlemin herhangi bir aşamasında dahi ödenmiş olsaydı, işlem ortadan kalkacaktı" diye konuştu.

Bebeğin hastanede 3 gün kaldığını ve o zamanki mevzuata göre sonradan çocuğa yeşil kart çıkarılmış olsa bile geriye dönük uygulanma yapılamadığını kaydeden Doruk, "Ama uygulama şimdi çocuğu da kapsayacak şekilde düzenlendi" şeklinde açıklama yaptı.

Bu arada, İreç çiftinin cezaevine girmesinin ardından ortada kalan 4 çocuğa yakınları sahip çıktı. Ailenin büyük oğlu Özcan, okula gidecek kardeşlerini kendisi hazırlarken, Ferdi de küçük kardeşi Dilan'ın saçını tarayıp, sokakta gezdirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber