NATO'nun silah gücünde Türk ağırlığı hissedilecek

Atak Helikopteri'nden İHA'ya, fırtına obüslerinden çok namlulu roketatara kadar milli silahların ihracatı için düğmeye basılıyor. Silah ve mühimmat konusundaki ihracatın bir sonucu olarak NATO'daki Türk gücü artacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Mayıs 2017 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
NATO'nun silah gücünde Türk ağırlığı hissedilecek

Doruk ÇAKAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın katılacağı NATO zirvesinde de bölgesel ve siyasi gelişmelerin yanı sıra liderler, Türkiye'nin savunma alanındaki adımları konusunda da bilgilendirilecek. Atak helikopterinden İHA'ya, Fırtına obüslerinden çok namlulu roketatara kadar Türkiye'nin gururu milli silahların ihracat için düğmeye basılıyor. Çok sayıda milli silah ve savunma mekanizmasını satın almak isteyen ülkelere Türkiye kredi açacak. Yabancı ülkelere kredi açılmasına ilişkin mevzuat değişiklikleri Maliye ve Ekonomi Bakanlıkları tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulacak.

Teşvik de verilecek

Diğer yandan tamamen milli yapım silah ve mühimmat malzemelerinin ihracatını yapacak yatırımcılara da devlet tarafından teşvik verilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda ihracatçı firmalara vergi ve gümrük işlemlerinde destek ve kolaylık sağlanması bekleniyor. Milli silahlarla dışa bağımlığı minimuma indiren Türkiye bu ürünleri NATO üyeleri de dahil çeşitli ülkelere satacak. BöyleceNATO'daki Türk gücü de artacak.

Zirvede gündemde olacak

NATO bünyesindeki komiteler ve çalışma gruplarında daha çok Türk temsilci yer alacak. NATO zirvesinde de bölgesel ve siyasi konuların yanı sıra Türkiye'nin silah açılımı da gündeme gelecek.

İŞTE O SiLAHLAR

Türkiye'nin terörle mücadelede başarıyla kullandığı ve yakında yurt dışına da ihraç edilecek olan milli silahlar şöyle:

- Atak Helikopter: Saatte 278 kilometre hıza ulaşabilen ve 20 bin feet irtifada uçuş yapabilen ATAK helikopterler, son teknoloji donanıma sahip.

- Sakarya Çok Namlulu Roket Atar: 15 kilometreye kadar menzile sahip. Genelikle 6x6 çekerli tekerlikli araçlara monte edilerek kullanılan Sakarya Roketleri, hedefleri sıfır hatayla vuruyor.

- Kirpi: Zırhlı personel taşıyıcı KİRPİ, roket, mayın ve bombalı saldırılara karşı yüksek koruma özelliğiyle tanınıyor. Engebeli ve zor koşullu arazilerde başarıyla görev yapıyor.

- Bayraktar İHA: TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine 2015 yılında giren Bayraktar İHA 27 bin feet irtifada uçuş yapabilen Bayraktar, silah olarak yerli üretim füzeleri kullanıyor.

- CİRİT Füzesi: Taarruz helikopterlerinin silah sistemi için dizayn edilen, ancak kara ve denizden de kullanılabilen CİRİT Füzeleri toplam 8 kilometre menzilde dahi etkili atışlar gerçekleştiriyor.

-Fırtına Obüsleri: 8 ila 40 kilometrelik menzile sahip. 155 mm'lik top mermisi atabilen Fırtına Obüsleri, 15 saniyede tam 8 atım yapabiliyor.

- Toros Roket Sistemi: Lazer ve elektronik donamı sayesinde hedefi sıfıra yakın hata ile tespit edip, 110 kilometre menzille atış yapabiliyor.

- HGK-1 Güdümlü Kit Bombası: Helikopter ve silahlı İHA'lara monte edilebilen HGK-1 bombası da terör operasyonlarında kullanılıyor.

-Mam-L Akıllı Mühimmat: Elektronik kanat sistemi sayesinde herhangi bir sapma yaşanmadan hedefi vurabilen MAM-L akıllı Mühimmat bombası, taarruz helikopterleri ve İHA'lara monte edilerek kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber