Erdoğan: Batılı bilim adamı getirmekten korkuyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2007 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki yıllarda üniversitelerin kuruluşlarında batılı bilim adamlarının yer aldığını hatırlatarak, ?Ama şimdi o insanları ülkemize getirmekten korkuyoruz? dedi.

Başbakan Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun açılışında yaptığı konuşmada, hükümetin sağladığı imkan ve fırsatlar neticesinde bilim insanı destekleri konusundaki performansın her geçen gün büyük bir gelişim göstermeye başladığını söyledi.

Bundan 10 yıllarca önce bu noktada yakalanan anlayışın ?acaba bugün bilim alanında kayıp mı edildiğine? dikkati çeken çeken Erdoğan, şunları söyledi:

?Bakıyorsunuz 10 yıllarca önce birçok üniversitemizin kuruluşunda yer alan batılı bilim adamları vardı ama şimdi o insanları ülkemize getirmekten korkuyoruz. Hatta şu anda işte biliyorsunuz tıp ile ilgili attığımız bir adım var. Buna yönelik bir duvar örülmek isteniyor. Bu da bir adımdır, bu da dünyanın en gelişmiş bilim adamlarını tıp sahasında ülkemize getirecek bir adım. Bununla çok şeyler kazanabiliriz, kazanacağız ama maalesef burada da bir ön kesilmesi var. Bakınız hükümetimizin bilime verdiği önemin, bilime yaptığı yatırımın boyutlarının anlaşılması için çok çarpıcı bir rakam vermek istiyorum. Çünkü bir defa bilim evrenseldir. Bunu kabul eden bir iktidar var. Ne yöreseldir ne de belli bir sınırlar içerisine hapsolmaya mahkumdur. Asla, ne yapar eninde sonunda bütün o zincirleri bilim kırar, atar.?

?2003'TE BİN BİLİM ADAMI DESTEKLENDİ?

2003'te bin bilim adamının TÜBİTAK kaynaklarıyla desteklendiğini belirten Erdoğan, bu sayının 2006 yılında 5 bin 500'e ulaştığını söyledi. Erdoğan, bunun büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak, bu rakamın mevcut bilim adamı sayısının yaklaşık 8'de 1'i oranında olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, demokratik istikrarla ekonomik hamlelerle hukuk düzeninin sağlamlaştırılmasıyla bölgesinde merkezi bir güç, bir cazibe merkezi haline geldiğini dile getirdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Bu dış ticarette de böyledir, uluslararası ilişkilerde de böyledir, askeri alanda da böyledir. Bütün gelişmeler hamdolsun Türkiye'nin hayırınadır. Yeter ki gücümüzü birleştirelim, potansiyelimizi doğru değerlendirelim, enerjimizi kısır tartışmalarla heba etmeyelim. Bulunduğumuz coğrafyada Türkiye'nin gücünü dünyaya duyuracak alanlardan biri bilim ve teknoloji alanıdır. Bilim ve teknolojide ulaştığımız boyutlar dünya ile kurulacak siyasi ve ekonomik ilişkileri doğrudan belirleyen bir noktaya gelmiştir. Bilgiye sahip olduğunuz ölçüde, onu üretime dönüştürebildiğiniz ölçüde dünya üzerinde itibar sahibi olabiliyorsunuz.

Bugün ABD ve Avrupa'da yaşayan binlerce bilim insanımız var. Türkiye'deki yetişmiş insan gücümüzü de düşündüğümüzde Türkiye şu anda özellikle bilim alanında bölgesinin en güçlü ülkelerinin başında geliyor ama bunun farkında değiliz.

Ne var ki bilimin üretimi etkilemesi, üretimi yönlendirmesi düşünüldüğünde sahip olduğumuz potansiyel ile elde ettiğimiz hasıla arasında büyük bir uçurum var. İşte bu nedenle uluslararası bilim, teknoloji ve yenilik stratejisinin uygulaması TÜBİTAK ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda ve ilgili kamu, özel ve akademik kuruluşların istişareleri ile hazırlanmıştır.?

?YETER Kİ BU ÜLKENİN İTİBARINA SAHİP ÇIKALIM?

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin ihracatının artırılması ve üretimin sağlanması için en önemli hareket noktasının, Ar-Ge çalışmalarının özel sektörce daha iyi kavranmasıyla olacağını vurguladı. Erdoğan, TÜBİTAK ve diğer kuruluşların yeniliği destekleyen programlarını da önemli bulduğunu ifade etti. ?Proje hazırlamayı bir bürokratik süreç olarak asla görmemeliyiz? diyen Erdoğan, proje hazırlığının teknoloji geliştirme faaliyetlerinin, ?olmazsa olmaz, çok önemli bir aşaması? olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ?Ama projeyi raflarda saklamak da, onu tozlanmaya terk etmek de herhalde bu ülkenin kalkınmasına gelip bir takoz koymaktır. Bir anlamı kalmayacaktır ve bilgiyi tozlanmaya itmek olacaktır? diye konuştu.

KOBİ'lerin geliştirdikleri projelerin sayılarının her geçen gün yükseldiğini izlemekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Erdoğan, hükümetin, ülkenin bilim ve teknolojideki durumunu tamamen değiştiren, durağanlığı dinamizme çeviren bir döneme imza attığını söyledi. Türkiye'nin üretim kapasitesinin yükseldiğini ve rekabet gücünün arttığını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'yi çok daha ileri aşamalara getirmek için herkesin daha çok çalışması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, ?İktidara geldiğimizde 'Türkiye'nin imkanları ve kaynakları Türkiye'ye yeter' demiştik. Bugün elde ettiğimiz sonuçlar bu iddiamızın gerçek olduğunu ortaya koymuştur. Yeter ki bu ülkenin, bu milletin hukukunu koruyalım, itibarına sahip çıkalım? dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını, ?Yarınki Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, bir kadın bilim insanı olarak TÜBİTAK'ın çalışmalarını başarıyla yöneten Prof. Dr. Nüket Yetiş hanımefendinin şahsında bütün kadınlarımızı saygıyla selamlıyorum? sözleriyle tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber