GATA Kanununda değişiklik yapılıyor. 'İntihal' yapan öğretim elemanının görevine son verilecek...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mart 2007 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1 ? 17/11/1983 tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 25 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek fiilini işleyen öğretim elemanlarının, öğretim elemanlığı görevlerine son verilir. Öğretim elemanlığı görevine son verilen personel, Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki başka bir göreve ya da Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışındaki karargâh veya kurumlara atanır."

MADDE 2 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 ? Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ?Yönetmelikler? başlıklı 65 inci maddesinin (a) fıkrasının (9) numaralı bendinde, öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkilerinin, Yükseköğretim Kurulunca düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ile ilgili esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun söz konusu maddesine dayalı olarak hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde düzenlenmiştir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2 nci maddesi uyarınca Türk Silahlı Kuvvetlerinin yükseköğretim kurumları ile ilgili hususlar anılan Kanunun kapsamı dışında tutulmuştur. Dolayısıyla 2547 sayılı Kanuna istinaden çıkarılmış bulunan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin Türk Silahlı Kuvvetleri personeli açısından uygulama imkanı bulunmamaktadır.

Tasarı ile; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevli öğretim elemanlarının, öğretim elemanlığından çıkarılmasına ilişkin esasların, yükseköğretim kurumlarında görevli diğer öğretim elemanları ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71 inci maddesi ile başkasının eserini kendi eseri veya kendisinin eserini başkasının eseri olarak gösteren kişiler hakkında hapis veya para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunacağı düzenlenmiştir.

Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde de, bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek filli üniversite öğretim mesleğinden çıkartılmayı gerektiren haller arasında sayılmıştır.

Madde ile; bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek fiilini işleyen öğretim elemanlarının, görevlerine son verilmesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki başka bir göreve ya da Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışındaki karargâh veya kurumlara atanmaları öngörülmüş, böylece yükseköğretim kurumlarında görevli diğer öğretim elemanlarının öğretim elemanlığından çıkarılmasıyla ilgili esaslarda paralellik sağlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber