Şu anda AB'nin en ucuz elektrik kullanan ülkesiyiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2007 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin şu anda AB'nin en ucuz elektrik ve doğal gaz kullanan ülkesi olduğunu belirterek, "Bazılarınız satın alma paritesinden söz edebilir ama sanayicimiz malını satın alma paritesine göre satmıyor" dedi.

Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 6'ncı Enerji Arenasında konuşan Bakan Güler, Türkiye'nin artık bir enerji köprüsü değil, bir enerji terminaline dönüştüğüne de dikkati çekerek, artık bölgede Türkiyesiz bir enerji denkleminin mümkün olmadığını ifade etti.

Güler, Türkiye'nin Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye gibi ülkelerle elektrik iletim hattı bulunduğunu belirterek, "Biz Avrupa sistemine bağlandığımız zaman elektrikte daha önemli bir noktada olacağız. Büyümenin çocuklardaki gibi sancıları, kemik ağrıları olacaktır, bunları atlatacağız" dedi.

"Batı Anadolu'da rüzgar enerjisi bakımınından 10 milyar dolarlık piyasa var" diyen Güler, iletim hatları da göz önüne alınırsa, elektrik üretimini 3 katına çıkarmanın mümkün olacağını belirtti.

Bakanlık olarak kömür ve suya özel önem verdiklerine işaret eden Güler, Güler, "Maden ocakları, kovboy filmlerindeki gibi terk edilmiş maden ocakları gibiydi. Özel sektöre verdik maliyetleri yedide bir oranında düştü. Bir de eskiden (Su akar Türk bakar) derlerdi, artık bakmıyoruz, suyu kullanıyoruz" diye konuştu.

Bakan Güler, TEDAŞ'ın da 880 bin kilometre hattı, 255 de trafosu bulunduğunu, bunların çoğunun 20-30 yaşında olduğunu belirterek, "EPDK başkanımız (2010 yılına kadar 2 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor) dedi. Sadece köylerin ihtiyacı 2,5 katrilyon. Bu altyapısın sağlıklı olması lazım ki özelleştirmede başka ülkelerde yaşanan sıkıntılar olmasın. Yani özelleştirmeden vazgeçilmiş değil" diye konuştu.

Güler, göreve geldiklerinde enerji KİT'lerinin 2,3 milyar YTL alacağı bulunduğunu, her ay elektriğe otomatik olarak zam yapıldığını, bu zammın peşinden de doğal gaza zam yapıldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu peş peşe zamlarla tüketici ve sanayici kan ağlıyordu. Şu anda AB'nin en ucuz elektrik ve doğal gaz kullanan ülkesiyiz. Bazılarınız satın alma paritesinden söz edebilir ama sanayicimiz malını satın alma paritesine göre satmıyor. Yabancı sermaye gelmiyordu, kaçıyordu. Şimdi yılda 20 milyar dolar geliyor. Enerjisi pahalı olan ülkeye yabancı gelir mi? İhracatta en az 10 milyar dolar bu ucuz enerjinin katkısı vardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber