Bu haber aracı olan herkesi ilgilendiriyor!

Araç lastiklerinin doğru seçimi ve düzenli bakımı, hem aracınızın güvenliği hem de sürüş keyfinizin tam olarak sağlanması açısından dikkatle üzerinde durulması gereken önemli bir konu... Peki lastiklerinizin daha uzun ömürlü olması için neler yapabilirsiniz? Doğru lastik kullanımı nasıldır? Lastik ömrünü etkileyen unsurlar nelerdir? Tüm cevapları ve fazlasını haberimizde bulabilirsiniz. İşte detaylar...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2017 18:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bu haber aracı olan herkesi ilgilendiriyor!

Lastik Bakımında nelere dikkat etmelisiniz

Serin Ortamda Depolayın:

Lastiklerinizi daha iyi muhafaza etmek için kuru ve iyi havalandırılmış ortamda depolayın.

Zararlı Maddelerden Uzak Tutun:

Lastiklerinizin ömrünü uzatmak için rutubet, asit, petrol, yağ, gres vb. kimyasal maddelerden uzak tutun.

Doğrudan Güneş Işığından Koruyun:

Güneş ışığı ve yüksek sıcaklık lastiklerin formuna zarar verir. Lastiklerinizin güneş ışığı almasını engelleyin, yüksek ısıdan koruyun.

Ozon kaynaklarından uzak turun:

Floresan ampuller, elektrikli ısıtıcılar, elektrik motorları lastiğe zarar veren ozon gazı yayarlar. Ozon gazı lastikte çatlamalara sebep olur.

Yere 10 cm Mesafeli Depolayın:

Lastiklerinizi uzun süreli depolarken zemine en az 10 cm mesafede ve dik şekilde yerleştirin. Lastikleri yatay biçimde üst üste koymak zorunda kalırsanız en fazla 150 cm yükseklikte depolama yapın ve olası şekil bozukluklarını engellemek için ayda bir defa lastikleri alt-üst yapacak biçimde döndürün.

Beş Yılda Bir Uzman Kontrolünden Geçirin:

Lastiklerinizi uzun süreli kullanmak ve güvenle yol almak için Beş yılda bir uzman kontrolünden geçirmeyi ihmal etmeyin.

DOĞRU LASTİK KULLANIMI NEDİR?

* Lastiklerinizin havasını en az 15 günde bir kontrol edin.

* Bozuk şartlarda yüksek hız yapmayın.

* Lastiğinizi kaldırım kenarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının.

* Yaz aylarında uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken lastiklerin hava basıncını 2 PSI arttırın.

* Dış derinliği 1.6 mm.'ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin.

* Düzenli olarak stepne lastiğinizin de basıncını kontrol edin.

* Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını kesinlikle düşürmeyin.

* Çekişin olumsuz etkilenmemesi için kışın diş derinliğinin 3 mm'den az olmamasına dikkat edin.

* Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin.

* Supap kapaklarını daima kapalı tutun.

* Lastiğinizi temizlerken arap sabunu, cila, deterjan veya petrol türevi maddeler içeren kimyasallar kullanmayın.

* Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın.

LASTİK ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN UNSURLAR NELERDİR?

İşe Uygun Lastik Seçimi

Lastiğin üzerindeki yükü emniyetli bir biçimde taşıyabilmesi için, araç el kitabında belirtilen ebat, yük endeksi ve hız sembolüne sahip lastikler kullanılmalıdır. Marka, cins ve kalitesine bakılmaksızın aynı ebat ve aynı yük endeksine sahip lastikler, aynı hava basıncında aynı yükü taşımak üzere imal edilmişlerdir. Ayrıca, aracın jant ölçüleri de takılan lastiğe uygun olmalıdır.

Doğru Hava Kullanımı

Lastiğin taşınan yüke uygun hava ile şişirilmesi, lastiğin hızlı aşınmasını önleyen, ömrünü uzatan etkenlerin başında gelir. Taşınan yük için gerekli katalog basınç değerinden daha fazla veya daha az şişirilen lastiklerde anormal aşınmalar görülür. Havası fazla lastiklerin sırt merkezi, havası az lastiklerin ise omuz kısımları daha çok aşınır. Uzun yolculuklarda lastiklerin havası, yola çıkılmadan önce ve lastikler soğukken kontrol edilmeli ve şişirilmelidir. Çift lastiklerin hava basınçlarının aynı olması gereklidir. Aksi takdirde fazla havalı lastik daha çok yük taşıyacak ve çabuk aşınacaktır.

Araç Hızı ve Lastik Aşınma Ömrü

Aracın hızı ile lastiğin aşınma ömrü arasındaki bağlantı önemlidir. Lastik dönerken üzerine etki eden çekiş ve frenleme kuvveti gibi teğetsel kuvvetler aracın hızının karesiyle orantılıdır. Hız arttığında lastik sıcaklığı yükselir ve sırt kauçuğunun aşınma direnci azalır.

Yol ve İklim Şartları

Karayollarının cinsi lastik ömrünü etkileyen faktörlerin başında gelir.

Lastik yük altında esneme ve hız gibi faktörler etkisiyle ısınır. Dışarıdaki havanın ve yol yüzeyinin bu ısıyı emerek lastiği soğutması gerekir. Ancak, sıcak yaz aylarında bu işlem zor olduğundan lastikler daha çabuk aşınır. Lastik ömrü mevsimlere göre değişir. Yolun kamberinin-eğiminin fazla olması da, lastiğin kayma riskini artırır ve yıpranmasına neden olur.

Lastikler rutubet, ışık, rüzgar, ısı, ozon, yağ ve kimyasal maddelere maruz kalabilecekleri yerlerde depolandıklarında sertleşme, biçim bozulması, çatlama gibi değişikliklerle işe yaramaz hale gelirler. İdeal bir depo serin, kuru, karanlık ve toz tutmayan bir yer olmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber