İncirlik masası bugün kuruluyor

Ankara, son dönemdeki en kritik ziyaretlerden birine sahne olacak. İlişkilerin gerildiği Almanya'nın Dışişleri Bakanıbugün Türkiye'ye geliyor. Mevkidaşı Çavuşoğlu ve Başbakan Yıldırım'la görüşecek Gabriel'le 3 kriz başlığı masaya yatırılacak

Haber Giriş : 05 Haziran 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İncirlik masası bugün kuruluyor

Son dönemde gergin olan Türkiye-Almanya ilişkileri açısından bugün kritik bir ziyaret gerçekleşecek. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'da görüşecek. Berlin'in FETÖ'cü subay ve diplomatların iltica taleplerine yeşil ışık yakması, referandum kampanyası sırasında bakanların etkinliklerinin tuhaf bahanelerle iptali ve son olarak İncirlik kriziyle gerilen Berlin-Ankara hattında ilişkileri rayına koyma yolu aranacak. Ana gündem maddesi Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'ndeki askerlerine ziyaret vizesi verilmemesi ve bu konuda bir çözümün bulunması olan görüşmelerde ayrıca tutuklu gazeteci Deniz Yücel'in durumu, terör örgütü PKK ve FETÖ'nün Almanya'daki faaliyetleri gibi gerilimi tırmandıran birçok konu da masaya yatırılacak.

Ankara'nın İncirlik ziyaretine vize vermemesinin gerekçesi, parlamenterler arasındaki PKK sempatizanları. Berlin ise askerlerinin federal parlamentoya bağlı ordu mensupları olduklarını ileri sürerek Türkiye'den bu konuda kolaylık talep ediyor. Aksi halde İncirlik'ten taşınma kartını devreye sokarak 'Askerlerimiz Ürdün'e taşırız' tehdidinde bulunuyor. Önceki gün ilişkilerde normalleşme çağrısı yapan Alman bakan Gabriel, Ankara ziyaretinde 'sıkıntılı konular'ın görüşüleceğini söyledi, dün de Ankara'ya mesaj gönderdi. Milletvekillerinin Konya'daki NATO üssüne ziyaretinin temin edilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Gabriel "Türkiye bunu İncirlik'te, iç politika sebeplerinden dolayı yapamıyor veya yapmak istemiyorsa, münakaşa etmeden ve ortaklık çerçevesinde birliklerin konuşlandırılmasına son verilmesi konusunda anlaşmaya çalışmamız gerekir" dedi. Gabriel, Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesinin Türkiye ile ilişkilerde nasıl sonuçlar doğuracağına ilişkin soruya "Almanya ve Türkiye ilişkilerinde Alman ordusunun İncirlik'te konuşlandırılması tek zor konu değil. Ordunun İncirlik'ten çekilip çekilmemesinden bağımsız olarak yeni bağlantı noktaları aramak lazım. Megafon siyasetinin bitmesi gerek" cevabını verdi.

Ankara ise Berlin'in 15 Temmuz sonrası çoğunun FETÖ'cü olduğu değerlendiren diplomatik pasaportlu 217 ve hizmet pasaportlu 220 kişinin iltica talebine yeşil ışık yakmasına tepkili. Öte yandan Türkiye, 4 bin 500 civarındaki PKK'lının iadesini istiyor. Çavuşoğlu ile görüşecek Gabriel'in Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. -AA

GABRİEL: PKK'YA HAREKET ALANI BIRAKILMAMALI

Ankara'nın talep ettiği PKK'lı teröristleri Türkiye'ye göndermeyen ve örgüt sempatizanlarının ülkede rahatça faaliyet göstermesine göz yuman Almanya'nın Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den bu konuda ilginç bir çıkış geldi. Ankara'nın kendilerinden PKK'ya karşı daha sert bir tavır göstermelerini beklediğini anlatan Gabriel "PKK bizde de yasak olan bir örgüt çünkü silah ve uyuşturucu ticareti ile haraç toplama konusuna derinden bulaşmış durumda. Onların (PKK'nın) finans kaynaklarının kurutulması ve onlara Alman topraklarında hareket alanı bırakılmaması Almanya'nın da bütünüyle çıkarınadır. Bu, Türkiye'nin haklı olarak ifade ettiği bir noktadır" dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber