IMF seçim molası verdi, reformlar 2008 yılına kaldı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Mart 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dördüncü madde görüşmelerini tamamlayan IMF, hükümete seçim molası verdi. Seçim sonrasında yeni yapısal reform gündemi ortaya konulacağını belirten IMF, iptal edilen sosyal güvenlik reformu yerine ise yeni bir yasa hazırlanmasını istedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), uzun yıllardır uygulanan ve Türkiye'nin istikrar programının temelini oluşturan yüzde 6,5'luk faiz dışı fazlanın (FDF), şartlı da olsa ilk defa gevşetilmesini gündeme getirdi. Kamu borcunun daha güvenli bir seviyeye düşürülmesinin orta vadede kamu maliyesinin önceliği olduğu konusunda mutabakata varıldığını ifade eden IMF, borcun güvenilir seviyesini "milli gelirin yaklaşık yüzde 30"u olarak tanımladı. Bunu sağlamaya yönelik olarak yüzde 6,5 FDF hedefinin 2008 yılı sonuna kadar muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan IMF, daha sonra yüzde 30'luk borç hedefine ulaşılması halinde bunun düşürülmesi imkanının oluşabileceğini bildirdi.

IMF'nin üye ülkelerle yılda bir defa gerçekleştirdiği IV. madde görüşmeleri sonucunda hazırlanan değerlendirme notu cuma günü Hazine Müsteşarlığı tarafından yazılı olarak açıklandı. IMF değerlendirmesinde, 2009'da FDF hedefinin gevşetilmesi ile yeni bir çapaya ihtiyaç duyulacağı vurgulanarak, maliye politikasına ilişkin bir kuralın dikkate alınmasının önerildiği, bunun da "harcama artışı veya toplam açığa bir sınır konulması" olduğu kaydedildi. Değerlendirmede, harcamalar üzerine açık bir sınır getirilmesinin sadece borcun düşük seviyede kalmasına yardımcı olmayacağı, aynı zamanda istihdam ve banka aracılık işlemleri üzerindeki yüksek vergi yükünün azaltılması gibi büyümeyi artırmaya yönelik vergi reformları için de kaynak yaratacağı belirtildi. IMF, herhangi bir maliye politikası kuralının etkili olabilmesi için kamu personel ve sosyal güvenlik reformları gibi tedbirlerle desteklenmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Yeni reformlar geliyor

IMF değerlendirmesinde seçimin hemen sonrasındaki dönemin, yeni bir yapısal reform gündeminin ortaya konması için bir fırsat teşkil etmesi gerektiği kaydedilirken, "İçinde bulunulan dönem, büyümenin yüksek seyirde devam etmesi için gerekli reformların hazırlıklarına başlanması zamanıdır. Bu aşamada, uzun vadeli kamu mali tasarruflarının güvence altına alınmasına, verimlilik ve istihdamın desteklenmesine yönelik tedbirler öncelikle ele alınmalı" denildi. IMF'nin değerlendirmesinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sosyal güvenlik reformu için ise "Reform kapsamında öngörülmüş olan tasarrufları yaratabilecek revize bir kanunun erken bir vakitte kabul edilmesi tavsiye edilmektedir" denildi. Aynı zamanda, sosyal güvenlik katkı paylarının tahsilatını ve sağlık harcamalarının maliyet etkinliğini artıracak ek idari düzenlemelerin yapılması da istendi.

Enflasyondaki düşüş eğiliminde geçen yıl meydana gelen kesintiye rağmen yüzde 4'lük hedefi sağlamaya yönelik olarak gerekli nihai hamleyi yapmak için yetkililerin elinde "eşsiz bir fırsat" olduğundan bahseden IMF, "Bu açıdan bakıldığında faiz oranlarının mevcut seviyesi uygun bulunmaktadır. Enflasyonun somut bir şekilde düşüş eğilimine girdiğinin teyit edilmesi halinde faiz oranları ihtiyatlı bir yaklaşım çerçevesinde düşürülecektir. Yeni enflasyon hedeflemesi rejimi altında MB'nin operasyonel bağımsızlığı ile esnek kur rejimi düşük enflasyon için gereklidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber