Başbakan Erdoğan: En büyük sıkıntım işsizlik

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 11 Mart 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çıkma, kal diyorlar

AZERBAYCAN dönüşü gazetecilere önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, ?Parti teşkilatına sorulursa, hiçbir teşkilat, kendi liderine, Köşk'e çıkma, demez? şeklindeki soruya şu cevabı verdi: ?Kişisel mektup yazarak, orası için sen layıksın, ama bir beş yıl daha başbakan kal, diyenler de var.?

> Her şey olabilir

ERDOĞAN, ?Cumhurbaşkanlığı konusunu sormuyoruz, çünkü cevaplamıyorsunuz. Peki hiç değilse sürpriz olabilir mi onu söyleyin!? diyen bir gazeteciye de ?Bizim hayatımız sürprizlerle doludur, olabilir? cevabını verdi. Ancak Başbakan her zamanki gibi sürprizin ne olduğu konusunda bir ?renk' vermedi.

>>> Adayın varsa söyle

yoksa sen aday ol!

BAŞBAKAN, ekonomik şûradaki konuşmasında Baykal'ı eleştirerek ?Erdoğan'ı seversin, sevmezsin, ama o Başbakan'dır. Onu oraya millet getirmiştir. Kimsenin bu makamı zedelemeye hakkı yoktur? dedi.

>>> Bakalım itibarın nedir görelim

?BAYKAL, isim istiyor. Senin, adayın varsa açıkla. Güveniyorsan kendin çık, adaylığını açıkla... Bak bakalım parlamento, millet ne kadar itibar ediyor, o zaman görürsün.?

----------

ANKARA- Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ?1. Türk Diasporası Forumu?na katıldıktan sonra dönüşte gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ?Hayatımız sürprizlerle dolu. Cumhurbaşkanlığı

seçimleri için de bir tür sürpriz yaşanabilir? dedi. Erdoğan'a uçaktaki sohbette yöneltilen sorular ve cevaplar şöyle...

?5 yıl daha kal' diyorlar

* Cumhurbaşkanlığı konusunu sormuyoruz, çünkü cevap vermiyorsunuz. Peki hiç değilse sürpriz olabilir mi onu söyleyin.

- Bizim hayatımız sürprizlerle doludur, olabilir.

* Kamuoyu anketleri yaptırıyorsunuz. Sizin genel başkanlığınızdaki parti ile başka bir ismin liderliği arasında seçim yönünden farkı ölçüyor musunuz?

- Biz anketlerde öyle bir soruyu inanın hiç sormuyoruz. Şu anda onu sormak gereksiz. Mayıstan sonraki tabloya göre bakılır. Oy kaybetmek, kazanmak meselesini en iyi örgüt bilir.

* Ama örgüte sorulursa, hiçbir örgüt, liderine ?sen çıkma? demez ki...

- Yok, öyle değil, var. Kişisel mektup yazanlar bile var. ?Orası için sen layıksın, ama bir beş yıl daha başbakan kal' diyenler çıkıyor. Bakın bakalım, MHP, CHP veya Anavatan Kadın Kollarını, Gençlik Kolları'nı bizim gibi karar mekanizmasının içine almış mı... Bizde her hafta Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına giriyorlar. Ben merkezli değil, biz merkezli siyaset yapıyoruz.

Kıbrıs'ta haklı çıktık

* Kıbrıs'ta Lokmacı kapısında Rumların da köprüyü yıkmasını nasıl karşıladınız?

- Haklı çıktık. Hem içeride hem de dışarıda. Biz AK Parti Grubu olarak bunun isabetli bir adım olacağını söyledik. Haklıysak neden çekinelim ki? Kuzey Kıbrıs ne kaybetti ki, aksine AB yüklendi Rumlara. Doğrudan ticaret için de yükleniyor. Olli Rehn'in (Genişlemeden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi) açıklaması çok sert. AB tamirat ve düzenleme için 100 bin euro ayırdı. Ama ana muhalefet partisi bizi Genelkurmay'la Cumhurbaşkanlığı ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimizin menfaatine olmayan neyi kabul ettik ki? Verdiğimiz tek bir konu söylesinler. Verilmiş olsaydı Annan Planı'yla verilecekti, açık söyleyeyim. Kabulü zor maddeler vardı. Ama karşılığında siyaseten kazanıyordunuz, devlet oluyordunuz. Devlet olmanın bir bedeli vardır. Ama devlet olmanın zevkini bilmeyenler kabile hayatına alışmış tipler bunu anlayamayazlar.

* Suçladığınız Annan Planı'nı reddeden Rumlar mı, yoksa yerli muhalefet mi?

- Yerliler, yerliler...

Tek sıkıntım işsizlik

* Başbakanlık'ta beş yılınız doldu. Bu beş yılda yapamadığınız, içinizde ukde kalan ne var ?

- Olumlu bir gidiş olmasına rağmen işsizlikte istediğimiz kadar yol alamadık. Bir puan düşürdük ama yeterli değil. Gerçi tarımdan hizmet ve sanayiye geçiş var. Kayıt dışılığı azaltıyor. Memleketim Rize'de bile 14 bin yeni SSK'lı çıktı. Bir de cari açık var...

* Cari açık yüzünden dalgadan daha fazla etkileniyoruz.

- Olabilir ama ABD'nin, Japonya'nın cari açığı bizde yok, tabi bizim ekonomi daha küçük.

* O ekonomilerde ulusal para değer kaybediyor, bizdeyse kazanıyor ama.

- Ama bu sayede durduğumuz yerde para kazanıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber