60 milyon $ kamuyu birbirine düşürdü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mart 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en pahalı ilk beş malikhanesi arasında yer alan Halis Toprak'ın Londra'daki görkemli konutunun satışından elde edilen gelir, kamu kurumlarını karşı karşıya getirdi. Malianesini, geçtiğimiz günlerde Rus işadamı Abromoviç'e 93 milyon dolara satan Toprak'ın eline, İngiltere hükümetinin uyguladığı vergi, sigorta ve diğer kesintilerinden sonra yaklaşık 60 milyon dolar geçti. Elkonulan Toprakbank'tan kaynaklanan borçlara karşılık olarak Türkiye'ye transfer edilecek olan bu para, başta TMSF olmak üzere, Maliye Bakanlığı, SSK, Vakıfbank, İş Bankası gibi alacaklı kurumların iştahını kabarttı. TMSF, 60 milyon doların tamamının kendisine aktarılmasını isteyince, kıyamet koptu.

KAVGANIN PERDE ARKASI

Toprak'ın, Londra'daki malikanesinin satışından elde edilen 60 milyon doların, paylaşımından kaynaklanan kavga şöyle gelişti:

TMSF ile 450 milyon dolarlık borç için protokol imzalayan Toprak Grubu, borçlarını düzenli ödemeyince, TMSF'nin baskıları sonucu Londra'daki malikanesini satmak zorunda kaldı. Dünyanın en pahalı ilk beş malikanesinden birisi olarak kabul edilen gayrimenkul, 93 milyon dolara Rus işadamı Abromoviç'e satıldı. Evin satışından elde edilen gelirin yaklaşık 33 milyon doları, İngiltere'de vergi, sigorta, ipotek gideri olarak kesildi ve Toprak'a bu satıştan 60 milyon dolar kaldı.

TMSF: ÖNCELİK BENDE

Toprak Grubu'ndan alacağı olan tüm kamu kurumları, evin satışından elde edilen gelirden pay almak için büyük bir mücadeleye girdiler. Toprak Grubu'nun, TMSF'nin dışında, Maliye Bakanlığı'na vergi borcu, SSK'ya prim borcu, Vakıfbank ve İş Bankası'na da kredi borcu bulunuyor. 60 milyon doların tamamının TMSF'ye aktarılması planına itiraz eden bu dört kurum, satıştan kendilerine de pay aktarılmasını istediler. Ancak TMSF, ?Malikanenin satışı benim baskımla gerçekleşti, parada öncelik benim hakkım? dedi ve diğer kamu kurumlarına kapıyı kapattı.

PARA TÜRKİYE'YE GELEMEDİ

Londra'daki evin satışının üzerinden yaklaşık 15 gün geçmesine rağmen, evin parasını kimin alacağı konusunda bir anlaşma sağlanamadığı için, 60 milyon doların Türkiye'ye transferi de bugüne kadar gerçekleşemedi. Bu pazarlıklar sürerken TMSF Toprak Grubu'na yönelik bir hamle daha yaparak, grubun Erzurum Sarıkamış'taki otelini yeniden satışa çıkardı. TMSF'nin bu girişiminin, Halis Toprak'ın, ?60 milyon dolar kamu kurumları arasında paylaşılsın? teklifinden sonra gelmesi dikkat çekti. 12.2 milyon dolara satışa çıkarılan Toprak Grubu'na ait otelin ihalesi 12 Haziran'da yapılacak. TMSF, Toprak'ın Sarıkamış'taki Oteli'ni daha önce de satmak istemiş ancak bu satış yeterli teklif olmadığı için gerçekleşememişti.

TOPRAK, ARABULUCU OLDU

Halis Toprak da, diğer kurumlardan gelen baskılar üzerine, arabuluculuk rolünü üstlendi ve malikanenin satışından kalan 60 milyon doların, kamu kurumları arasında paylaştırımasını teklif etti. İşte bu teklif, TMSF'yi iyice çileden çıkardı. Toprak'ın teklifine sert tepki gösteren TMSF, tahsilatta önceliğin kendilerinde olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber