SSK ve BAĞ-KUR, emekli maaşlarının eksik ödenmediğini bildirdi

Haber Giriş : 22 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, ''SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında eksik ödemenin söz konusu olmadığını'' bildirdi.

SSK ve Bağ-Kur'dan yapılan ortak yazılı açıklamada, bazı gazetelerde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının eksik ödendiği konusunda haberler yer aldığı belirtilerek, 2000 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Sosyal Güvenlik Reformu Kanunuyla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının bir önceki ayın Tüketici Fiyat Endeksi Artış Oranı kadar yükseltilmesinin öngörülerek emeklilerin maaşlarının enflasyon karşısında korunmasının hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada, kanunun 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe girdiği ancak, 19 Ocak'tan itibaren emeklilere zamlı maaş uygulamasına başlandığı hatırlatılarak, şöyle denildi: ''Bu nedenle, Ocak ayı ile ilgili eksik ödeme, SSK tarafından alınan bir kararla Ağustos 2002 tarihinde yasal faiziyle birlikte emeklilere ödenmiştir. 57. Hükümet döneminde memurlara 100 milyon lira zam yapılmış, bunun üzerine Bakanlar Kurulu yetkisini kullanarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerine aradaki artış oranı kadar maaş artışı yapmaya karar vermiştir. Ancak, bu farkın hesaplandığında artışın sadece yüzde 2.7 olacağı öngörülmüştür.''

Buna göre, SSK emeklilerinin maaşlarında 5 ile 10, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında ise 7 ile 13 milyon arasında bir artışın olacağının hesaplandığı bildirilen açıklamada, ''58. Hükümet, döneminde bir kararname çıkartılarak, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına 100 ile 75 milyon arasında seyyanen zam yapılmıştır'' denildi.

4447 sayılı kanunun, aylıkların bir önceki ayın TÜFE artış oranı kadar artırılmasıyla ilgili olarak emeklilerin bu artışların her ayın birinden itibaren uygulanması yönündeki talepleri üzerine eksik ödeme iddialarının ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ''Konu SSK ve Bağ-Kur tarafından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede; TÜFE artışlarının her ayın başında aylıkların ise ödeme dönemlerinde ayrı ayrı ödenmesi durumunda kanunun TÜFE uygulamasıyla ilgili hükmüne ve bu maddenin amacına uygun olamayacağı sonucuna varılmıştır. Kaldı ki; TÜFE uygulamasının ilk olarak yapıldığı Ocak 2000 ayına ait farklar daha önceden emeklilerimize yasal faizleriyle birlikte ödenmiştir. Bu nedenlerle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında eksik ödeme söz konusu değildir.''

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber