İsteğe bağlı sigortalılık sistemi çöktü

Haber Giriş : 22 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl ?reform' amaçlı olarak değiştirilen isteğe bağlı sigortalılık şartları 4842 sayılı kanunla yeniden düzenlendi. Yasa'nın ?üç ay ardarda prim borcunu ödemeyenler ile eski borçlarının ödenmesine ilişkin ödeme takvimine uymayanların', isteğe bağlı sigortalılıkları sona erdirilince, yeni bir ?sosyal yara' ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, bu rakamların kendisine ulaştığını ve yetkililere kendisine bir rapor sunmaları için talimat verdiğini bildirdi. Başesgioğlu, ?654 bin kişiden bir kısmı, normal olarak emeklilikleri dolan kişilerden oluşuyor' dedi. İsteğe bağlı sigortalı olanların eski borçlarını kapatabilmeleri için taksitlendirme ve ödeme kolaylığı getirildi. Bu haktan yararlanmak için başvurular 30 Haziran 2003'te başladı ve 1 Ekim 2003'te sona erdi. Ortaya tabloya bakılınca; verilen ödeme takvimine göre eski borçlarını sıfırlamayan 653 bin isteğe bağlı sigortalının, sigortalılıkları yasa gereği sona erdirildi.

Uygulamayla 2002 sonunda 942 bin olan isteğe bağlı sigortalı sayısı, tam 654 bin kişi azalarak Nisan 2004'te 288 bine düştü. Bu tablo, ?İsteğe bağlı sigortalılık sisteminin çöküşü' olarak yorumlandı. Çünkü, yasa isteğe bağlı sigortalılığa yeniden başvuru koşullarını ağırlaştırdığı için, bu durumdaki bir işçinin yeniden aynı kapsama girebilmesi için SSK'ya tabi olarak 1080 gün çalışma aranıyor. SSK verilerine göre, isteğe bağlı sigortalığı sona erenlerin büyük bölümünün 1080 gün prim gün sayıları olmadığından sigorta başlangıcı yaparak kendilerine avantaj sağlayarak kayıtdışı çalışıyorlar. Yasa değişikliğinden önce, bir gün sigortalı olmak bile isteğe bağlı sigortalı olma olanağı sağlıyordu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber