Sigaradan kurtulmak için: İlk iş, bırakma gününe karar vermektir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2007 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SİGARADAN KURTULMANIN YOLLARI

- Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak:

- "İlk İş, Bırakma Gününe Karar Vermektir"

- "Sigara İçme İsteği Uyandıracak Arkadaş Çevresinden Ve Ortamlardan Bir Süre Uzak Kalın"


Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, herkesin sigarayı bırakabileceğini, bunun için ilk işin "bırakma günü"ne karar vermek olduğunu söyledi.

Çatak, Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada; son yıllarda tütün kontrol programı çalışmaları sayesinde, sigara tüketiminin ülkede "yatay bir seyir" izlemeye başladığını, ancak asıl hedefin içmeyen oranının yüzde 80'lerin üzerine çıkarılması olduğunu vurguladı. Herkesin sigarayı bırakabileceğini, bunun için ilk işin "bırakma günü"ne karar vermek olduğunu ifade eden Çatak, kişinin, bırakma gününü kendisi için önemli olan ve hatırlamakta zorlanmayacağı doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günler arasından seçmesi, bunu da yakın çevresine ilan etmesi gerektiğini önerdi. Sigara alışkanlığından vazgeçmede sabır ve bırakmanın getireceği zorlukların nasıl aşılacağı konusunda bilinçli olmanın yeterli sayıldığını vurgulayan Çatak, sigara içme isteğinin önce zayıflayacağı, sonra da söneceğini belirtti. Çatak, sigarayı bırakan kişinin bazen çok sinirli, mutsuz ya da keyifli olabileceği, bu durumlarda sigara içme isteğinin artacağını, bu isteğin 3-5 dakika sürüp zamanla yok olacağını dile getirdi.

Sigarayı bırakmak isteyen kişinin daha yüksek başarı elde etmek için sağlık kuruluşlarından yardım alabileceğini de kaydeden Çatak, şu önerilerde bulundu:

"İlk iş bırakma gününe karar verilmeli. Aile ve yakın çevrenin psikolojik ve sosyal olarak destek olmasının bırakma eyleminin sürmesindeki etkisi unutulmamalı. Sigarayı bırakmaya karar veren kişi kendisini ödüllendirmeli. En önemli unsurlardan bazıları ise evdeki sigara, çakmak ve küllük gibi nesneler atılmalı ya da gözden uzaklaştırılmalı. Sigarayı bırakmak isteyenler birkaç gün sigara içme davranışlarını takip etmeleri gerekir. Sigarayı bıraktıktan sonra içme isteği hissedildiğinde bulunduğunuz yer ve durumu değiştirin. Dikkatinizi başka şeylere yöneltmeye çalışın, yerinizden kalkıp gezinin, meyve suyu ya da su için, bir arkadaşınızla birkaç dakika sohbet edin. Ellerinizi ve zihninizi meşgul edecek yeni uğraşta bulunun. Kolay ulaşılabilir bir yerde meyve ve sebze bulundurun. Sigara içme isteği duyduğunuzda ağzınızı bunlarla meşgul edin. Böylelikle hem vitamin ihtiyacınızı karşılamış, hem de kilo almayı engellemiş olursunuz. Sigara içme isteği uyandıracak arkadaş çevresi ve ortamlarından bir süre uzak kalmanız bırakma başarısını sürdürmenizde etkili olacaktır. Düzenli spora başlayın. Kaldırabileceğinizden fazla sorumluluk yüklenmekten kaçının. Günlük işlerinizi yaparken zamanınızı iyi kullanmaya çalışın. İşlerinizi son güne bırakmayın. Sizi strese sokabilecek kişilerden uzak durun ve her olayda mutlu olacak pozitif bir yön arayın. Kendinizi keşfedin, zayıf ve güçlü yönlerinizi gözden geçirin, güçlü olan yanlarınızı öne çıkarın ve bunlarla övünün. Bıraktıktan sonra geçen süre ne olursa olsun bir tek sigara bile içmeyi denemeyin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber