İlginç rapor: TV kapatılarak sağlık harcamaları azaltılabilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Mart 2007 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz bilim adamı psikolog Aric Sigman'a göre kız çocukları 1950'lere göre daha erken büluğ çağına eriyor. Bunun sebebini TV olarak açıklayan Sigman, çocukların daha az televizyon izlemesi sağlanabilirse obezitenin, kalıcı görme bozukluğunun ve otizm

İngiliz bilim adamı Aric Sigman tarafından Biyologist Dergisi'nde yayınlanan rapora göre televizyon başında saatlerini geçiren çocuklara televizyonun zararı zannedilenden çok daha büyük. Rapora göre özellikle okulöncesi döneminde uzun süre televizyon izlemek kalıcı görme bozuklukları, şişmanlık, erken büluğ çağı ve otizm gibi problemlere yakalanma riskini artırıyor veya bu problemleri tetikliyor.

ÇOCUKLAR ERGENLİĞE NORMALDEN ERKEN GİRİYOR!

Raporun sonunda İngiltere'de çocukların televizyon izleme saatlerini azaltmanın sağlık sistemine daha az para harcanmasına sebep olacağı belirtildi. Bilimsel bulgulara göre televizyon melatonin hormonunun üretiminin azalmasına sebep oluyor. Bu da kişinin bağışıklık sistemini, uyku düzenini ve büluğ çağının başlama yaşını etkiliyor. Psikolog Aric Sigman, kızların ergenliğe 1950'lere göre daha erken yaşta ulaşmalarının sebebinin düşük melatonin değerleri olabileceğini söylüyor. Sigman, bunun kızların ortalama kilosunun da artmasının sebebi olduğunu belirtti. Bazı çalışmalarda ise düşük melatonin değerlerinin hücre DNA'sının kansere sebep olabilecek mutasyonları üretmesinin de sebebi olabileceği yer alıyor.

TV İZLEME , DİYETE GEREK KALMASIN

Dr. Sigman, televizyon izleme saatini azaltmanın obeziteyi önlemede egzersiz ve diyetten daha önemli olabileceğini düşünüyor. Raporda yer alan bulgulara göre 20-60 yaş arasında günde bir saat ekstra televizyon izlemenin alzheimer riskini artırdığı belirtildi. Ayrıca 0-3 yaş arası çocuklarda televizyon uyku düzeninin bozulmasına sebep olabiliyor ve ileride tip-2 şeker hastalığı olma riskini artırıyor.

Dr. Sigman'ın, "Remotely Controlled: How Television is Damaging Our Lives" (Uzaktan Kumandalı: Televizyon Hayatımıza Nasıl Zarar Veriyor?) isimli bir kitabı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber