Eğitim Bir-Sen: Öğretmenevlerinde büyük vurgun var

Haber Giriş : 22 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Bir-Sen İstanbul 1. No'lu Şube Başkanı Erol Battal, eğitim camiasında yeralan bazı kişilerin öğretmenevlerinde yaşanan vurgunları gizlemek için gündem değiştirdiklerini söyledi.

Eğitim Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Erol Battal, Milli Eğitim camiası içinde yer alan bazı şahısların, yıllardır Öğretmenevlerinde yaşanan vurgun ve elde ettikleri haksız kazancı gündem değiştirerek örtbas etmeye çalıştıklarını söyledi. Battal, İstanbul'daki en küçük Öğretmenevi'ndeki aylık zararın 10 milyar liranın üzerinde olduğunu kaydetti.

Gaziantep'te yaşanan olayların Milli Eğitim camiasını derinden yaraladığını kaydeden Battal, hükümetten öğretmenevlerinin hizmetlerinin amacına uygun olup olmadığını, yolsuzluk yapılıp yapılmadığını denetlemesi gerektiğini kaydetti. Büyük bölümü zarar ettiğini açıklayan öğretmenevlerinin ancak, yönetimlerinde yapılacak değişikliklerle kara geçebileceğini savunan Battal, İstanbul'daki 60 bin öğretmenden her ay kesilen toplam 90 milyar liranın öğretmenevleri'ne aktarıldığını hatırlatarak, "Elektrik, su parası vermeyen, bazı personelinin ücreti de memur oldukları için devlet tarafından karşılanan Öğretmenevlerinin nasıl zarar ettiğine aklım ermiyor" diye konuştu. Battal, Öğretmenevleri'nde yaygın olan diğer bir kanunsuz uygulamanın ise bir öğretmenin kimliğinden faydalanarak, bu kurumların öğretmen olmayan kişilere kiraya verilmesi olduğunu söyledi. Öğretmenevleri'nde yaşanan olaylara örnek olarak, Bakırköy Öğretmenevi'ni gösteren Battal; "Bundan 9 ay önce açılan Bakırköy Öğretmenevi, 8 ayda 120 milyar lira zarar etmiş. Bir ay önce müdür olarak atanan Mekke Kocaman, Öğretmenvi'ni bir ayda hem kara geçirdi, hem de borcunun 30 milyar lirasını ödedi. Pek yakında burada da Gaziantep Öğretmenevi'nde yaşanan tezgaha benzer senaryo sergilenirse kimse şaşmasın"dedi.

"Öğretmenevleri kahvehane gibi"
Eğitim-Bir Sen Esenler İlçe Başkanı Tuncay Eyidenbilir de yaptığı açıklamada, öğretmenlerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan öğretmenevleri'nin malesef kahve, otel ve yemekane işlevi görmekten öteye gidemediğini kaydetti. Bu kurumların bünyesinde hizmet veren lokallerin, çeşitli kağıt oyunlarının oynandığı kahvehaneden, yemekhanelerinin de içkili bir lokantadan farksız olduğuna dikkat çeken Eyidenbilir şunları söyledi:

"Öğretmenevleri'ne alınan süreli yayınlar ideolojik olup, taraflı olarak belirleniyor. Daha ucuz ve tirajı yüksek gazetelere dururken, tirajı düşük, fiyatı yüksek olmasına rağmen her Öğretemenevi'ne mutlaka bir Cumhuriyet gazetesi alınıyor".

Faturalar şişirilerek 'götürülüyor'
İddiaya göre, Öğretmenevleri'nde en büyük vurgun alışverişlerde yapılıyor. Öğretmenevlerinin ihtiyaçları barkot sistemi ile satış yapan isim yapmış bazı marketler yerine, pazarlık yapma imkanı olan küçük işyerlerinden karşılanıyor. Böylece yapılan alışverişlerde şişirme faturayla öğrdetmenevleri zarara uğatılabiliyor. Yine Öğretmenevlerinde yapılan küçük tadilatlarda yüksek fatura alınması, ikinci bir vurgun şekli olarak ortaya çıkıyor. Öğretretmenevi yönetiminde yer alan öğretmenlerin büyük bölümü, kendileri ve yakın çevrelerine parasız ziyafetler veriyor

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber