MEB'in OKS şaşkınlığı!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mart 2007 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

abbas güçlü

OKS'deki yeni düzenlemeler anlaşılan o ki sadece velilerin kafasını karıştırmadı. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın da kafası karışık.

İlköğretim Başarı Puanı'nın OKS puanına katkısı konusunda, bakanlığın resmi sitesinde iki farklı oran var. Altında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imzası bulunan Ortaöğretime Geçiş Modeli Basın Açıklaması'nın "Bu yılki Uygulama" başlığı altında aynen şu ifade yer alıyor:

"4.-8. sınıfların ders notlarından oluşan ilköğretim diploma notu, ilköğretim başarı

puanına dönüştürülerek elde edilen değer, OKS'de alınan puana etki ettirilerek

yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bu etki ortalama % 7 seviyesinde olacaktır.

Hesaplama yöntemi, 12.03.2007 tarihinde yayımlanacak OKS kılavuzunda yer alacaktır."

Bakan Çelik'in sözünü ettiği OKS Yerleştirme Kılavuzu ise önceki gün yayımlandı. İlköğretim Başarı Puanı'na yönelik olarak kılavuzda yer alan ifade de aynen şöyle:

"İlköğretim Başarı Puanı'nın (İBP) hesaplanması:

Her iki puan türü (TM ve MF) için ağırlıklı standart puanlar hesaplandıktan sonra her aday için İlköğretim Başarı Puanı (İBP) hesaplanacaktır .

İlköğretim Başarı Puanı'nın hesaplanması aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır.

Kopya taraması sonucu hiçbir testi ikili ya da toplu kopya nedeniyle iptal edilmeyen adaylar içindeki en küçük TM-TASP kullanılarak İBP katkı puanı (sınav puanına % 15 etki edecek şekilde) hesaplanacaktır.

Daha sonra her adayın diploma notu doğrusal bir ötelemeyle okuldaki en yüksek diploma notunun katkı puanına ötelenmesiyle hesaplanacaktır."

Hangisi doğru?

Ortada karışık ifadeler var. Ama dikkat çeken iki farklı oran söz konusu. Bakan Çelik'in açıklamasında İlköğretim Başarı Puanı'nın yüzde 7 oranında dikkate alınacağı ifade edilirken, başvurusu kılavuzunda bu oran yüzde 15. Yani tam iki katı. Hatta daha fazla.

Peki, hangisi doğru? Yüzde 7 mi? Yoksa yüzde 15 mi?

Pek çok veli gibi bizim de kafamız karıştı. T. C. Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamasını dikkate alıp yüzde 7'ye mi inanalım, yoksa önemli olan resmi evraktır deyip kılavuza mı?

Ya da ortada bu kavram karışıklığının içerisinde bizim göremediğimiz farklı ayrıntılar mı var? Bakanlık bu konuda, en kısa zamanda mutlaka bir açıklama yapmalıdır.

Ayrıca, Sayın Bakan, 10 Nisan'a kadar geri dönüşüm için süre tanımıştı. Yani, yeni sistemle ilgili görüşleri aldıktan sonra, yeni bir değerlendirme yapacağını ifade etmişti. OKS Kılavuzu açıklandığına göre, acaba bu süreç, sadece tansiyonu düşürmek için mi işletilmeye başladı?

Mahkemeye verildi

Velilerden gelen bilgiler, yasal sürecin başladığı yönünde. Dava açmak için kılavuzun yayımlanmasını bekleyen bazı velilerin, yürütmenin durdurulması için dava açtıkları ve bu sayının geri adım atılmaması halinde daha da büyüyeceği dile getiriliyor.

Bu arada yeni sınav sisteminin geneline yönelik eleştirilerin de ardı arkası kesilmiyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber