Sezer: Sağlık sektörü günlük politikayla yürütülemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2007 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ?Günlük politikalarla yürütülemeyecek kadar yaşamsal öneme sahip sağlık sektöründe yaşanan sorunlar, yalnızca doktorları ve sağlık çalışanlarını değil, tüm toplumu yakından ilgilendirmektedir? dedi.

Sezer, Tıp Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, herkesin, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklere sahip olduğunu belirterek, bu hakların başında sağlıklı yaşam hakkının geldiğini, bu nedenle ?insan?ın her şeyin temeli ve vazgeçilmezi olduğunu vurguladı.

İnsanların daha sağlıklı, daha mutlu yaşam sürmesine hizmet etmeyi amaçlayan tıp biliminin, geçmişten gelen tüm birikimleri de kullanarak sürekli ilerleme içinde olduğuna işaret eden Sezer, ?Önce insan? anlayışının benimsendiği günümüz dünyasında, herkesin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesinin çağdaşlığın öncelikli koşulu olduğunu belirtti.

Özellikle geçen yüzyılda, bilim insanlarının özverili çalışmaları sonucu geliştirilen, hastalıkların tanı ve iyileştirilmesine yönelik yeni yöntemlerin uygulanmasıyla, insan yaşamının uzatılması ve yaşam kalitesinin artırılması konusunda önemli yol alındığını ifade eden Sezer, şunları kaydetti:

?Her alanda çağdaş uygarlığın güçlü ortağı olma hedefiyle kurulan Cumhuriyet'le birlikte, sağlık hizmetlerinin en etkin ve yaygın biçimde halka ulaşması ilke edinilmiş, Türk tıbbı, doktorlarımızın ve diğer sağlık personelimizin gösterdikleri üstün çabalarla dünyadaki gelişim ivmesine koşut bir gelişim sergilemiştir. Bilim adamlarımız bugün, yurdumuzda ve dünyanın çeşitli ülkelerinde önemli çalışmaları ve başarılarıyla hepimizi gururlandırmaktadır. Tüm bu olumlu gelişmelere karşın sağlık sistemimizin aksayan yönleri bulunduğu ve yurttaşlarımız ile doktorlarımız başta olmak üzere sağlık personelimizin çözüm bekleyen bir çok sorunu olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Sağlık hizmetlerinin ülke geneline yaygınlaştırılması çalışmaları sonucunda, hastane ve nitelikli personel sayısında önemli artışlar kaydedilmesine karşın, ülke genelinde adil ve dengeli bir dağılım ne yazık ki, sağlanamamıştır.?

?UZUN ERİMLİ VE KALICI ÇÖZÜMLER?

Cumhurbaşkanı Sezer, sağlık sisteminin aksayan yönlerinin düzeltilmesinin ve yurttaşlara daha kaliteli sağlık hizmeti sunulmasının, uzun erimli ve kalıcı çözümler gerektirdiğine işaret ederek, mesajını şöyle sürdürdü:

?Günlük politikalarla yürütülemeyecek kadar yaşamsal öneme sahip sağlık sektöründe yaşanan sorunlar, yalnızca doktorları ve sağlık çalışanlarını değil, tüm toplumu yakından ilgilendirmektedir. Büyük sorumluluklar üstlenerek, çalışmalarını yurdun dört bir yanında özveriyle sürdüren tüm sağlık personelimizin çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi, onlara mesleklerinin saygınlığına yaraşır, rahat çalışabilecekleri ortam ve olanaklar sunulması, sorunların çözümünde etkili olacaktır. Bugün, en güç koşullarda bile, deneyim ve birikimleriyle, alanındaki gelişmeleri yakından izleyerek kullanan, mesleğinde yetkinliğini kanıtlamış doktor kadrolarıyla Ulus olarak övünmekte, doktorlarımızın özverili çalışmaları ve sevgi dolu yaklaşımlarıyla geleceğe güvenle bakmaktayız.

Sağlık hizmetlerinin niteliğinin yükseltilmesi, etkin ve ulaşılabilir kılınması, hastane koşullarının iyileştirilmesi, koruyucu doktorluk uygulamalarının yaygınlaştırılması, hasta-doktor iletişiminin eksiksiz sağlanabilmesi ve nitelikli personel gereksiniminin karşılanması yönündeki çabalara hız verilmelidir.?

Cumhurbaşkanı Sezer, bireyin kendi sağlığına özen göstermesi ve beslenmeden iyileştirmeye kadar sağlık konularında bilinçlendirilmesinin, doktorlar başta olmak üzere sağlık personelinin özverili çalışmalarını kolaylaştıracağını ve sağlık hizmetlerinin evrensel ölçülerde sunulabilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtti. Sezer, ?14 Mart'ın yalnızca sorunların dile getirildiği bir gün değil, yüce mesleklerinde sevgi ve gönül bağıyla çalışan doktorlarımızın sorunlarının çözümü konusunda umutların arttığı bir bayram olarak kutlanması isteğiyle, doktorlarımız ile diğer sağlık personelimizin Tıp Bayramı'nı kutluyor, tüm yurttaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber