Devlet sanatçılarının TV dizilerinde oynamasına izin veren 'yönege' Danıştay'da iptal edildi, formül aranıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mine Acar, DT Görev ve Çalışma Yönergesi'nin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasının ardından sanatçıların dizi ve sinema filmlerinde rol almalarına ilişkin işlemlerde yasa hükümlerini esas almak zorunda kalacaklarını belirtti.

Bununla birlikte sanatçıların mağdur olmasını istemediklerini kaydeden Acar, konuyla ilgili formül arayışında bulunduklarını söyledi.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOBAV, Işık-Der ve Kültür-Sen'in söz konusu yönergenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtıklarını hatırlattı.

Mine Acar, Danıştay'ın da 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluş Hakkında Kanunu'na göre sanatçıların dizi ve sinema filmlerinde rol almalarının da içinde bulunduğu düzenlemelerin tüzükle yapılması gerektiğine işaret ettiğini belirterek, "Çok uzun yıllardır bir tüzüğümüz olmadığından işlerimiz yönergeyle yürütülüyordu" dedi.

Yönergenin 52. maddesi doğrultusunda sanatçılara asli görevlerini aksatmama kaydıyla dizi ve sinema filmlerinde oynamak için izin verildiğini hatırlatan Acar, kararın uygulamaya konulması için 30 günlük süre verildiğini ve bu sürenin 25 Martta dolacağını belirtti. Acar, şunları söyledi:

"Yönerge ve tüzük olmayınca yasaya dönmek zorunda kaldık. İşlerimizi yasayla yürütmeye devam edeceğiz. Bu yasanın da 19. maddesinde de, 'sanatçılar sadece yaz aylarında kendi hesaplarına çalışabilirler' deniliyor. Durum böyle olunca, 25 Marttan sonraki izinler yasal olmayacak. Mahkeme kararıyla kaldırılmış olacak.

Öte yandan, yaz ayına kadar da zaman var, bu arada boşluk yaşanabilir. Ancak biz tabii ki arkadaşlarımızın mağdur olmasını asla istemiyoruz. Arkadaşlarımızın dizilerde, sinema filmlerinde oynaması yönetim olarak sıcak baktığımız bir şey.

Çünkü, hem sanatçımıza ekonomik katkı sağlıyor, hem de Türk toplumuna güzel Türkçeleri ve profesyonel oyunculuklarıyla çok şey katıyorlar."

"BİZ DE ÜZÜLDÜK"

Bu duruma kendilerinin de üzüldüğünü ifade eden Mine Acar, "Yaklaşık 1 hafta, 10 gündür yetkililer ve hukukçularla formül arıyoruz" dedi.

Bu konuda birkaç formül düşündüklerini anlatan Acar, şöyle devam etti:

"Bu konuda birkaç formül olabilir. Ama bunun en seri ve kesin olanını tercih edeceğiz. Bir tüzük hazırlığına girilebilir, tüzük hazırlanana kadar genelge olabilir ya da yasada değişiklik düşünülebilir. Bu yaz aylarının kapsamı açılabilir, tüzük yerine yönetmelikle yürütülmesi değişikliği de yapılabilir.

Bunların dışında başka bir iki formül de var. Sayın bakanımı da bu konuda bilgilendirdim. Sanatçı arkadaşlarımızın mağdur olmamasından ve sür'atle çözüm bulunmasından yanayız. Bir şekilde bunu hayata geçireceğiz. Bir formül bulup bunu düzelteceğiz.

Bunu 25 Mart'a kadar yetiştiremeyebiliriz, arada boşluk olabilir. Ancak, genel müdürlük ya da bakanlık olarak bunu üstlenmeye çalışacağız. Hukuka ve yasalara uygun biçimde, eski biçimine dönmesi için bununla ilgili formül bulunması konusunda seri bir çözüm bulmaya çalışıyoruz."

DANIŞTAY: "YÖNERGEYLE OLMAZ, TÜZÜK GEREKLİ"

Danıştay 5. Dairesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Devlet Tiyatroları Görev ve Çalışma Yönergesi"nin yürütmesini durdurmuştu.

Daire'nin kararında, 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluş Hakkında Kanunun'da, "Sanatkarların sözleşme, prim, tedavi, ayrılış ve ölüm tazminatı, askerlik, izin, yaz tatili aylarında Devlet Tiyatrosu dışında kendi hesaplarına çalışma, yolluk, inceleme seyahati ve disiplin işleriyle yabancı sanatkar ve grup getirme ve tiyatronun iç ve yönetim işleri bir tüzükle belirlenir" hükmünün yer aldığı anımsatıldı.

Söz konusu yönergenin ise bu konuları düzenlemek amacıyla yürürlüğe konulduğunun anlaşıldığı belirtilen kararda, 5441 sayılı Kanun uyarınca tüzük ile düzenlenmesi gereken konularda yönerge ile düzenleme yapılmasının hukuka aykırı olduğunu olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber