Çankaya Köşkü için ?eşi türbansız' sürprizi. İşte muhtemel adaylar...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Mart 2007 06:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına yönelik ilk ciddi adımı büyük bir sürprizle attı. Partisinin teşkilatına adaylar için anket gönderip listenin başına kendini koydu. Alternatif 4 isim önerdi. Bunların ortak noktası, eşlerinin türbansız oluşu

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ?Çankaya için sürpriz olabilir? açıklamasının ardından ilk sürpriz AKP'nin anketi oldu. AKP Genel Merkezi'nden ilk kez ?adaylar? listesi çıktı. Anket formunda Erdoğan'ın adına ilk sırada yer verildi. ?Alternatif? listedekilerin tamamının eşlerinin türbansız isimlerden oluşması dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı adaylık süreciyle ilgili ?istişare? yöntemini, ?halkın ve sivil toplumun görüşü?, ?teşkilatın nabzı? ve ?milletvekili grubunun görüşü? şeklinde üç ayaklı bir yapıyla açıklayan Erdoğan, teşkilatla ilgili çalışmayı bu hafta başlattı. AKP Teşkilat Başkanlığı, cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili birkaç sorudan oluşan anket formunu, anlaşmalı anket şirketleri aracılığıyla illere gönderdi. Anket formunda ilk seçenek olarak, ?Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ne düşünüyorsunuz?? sorusuna yer verildi.

ARINÇ VE GÜL YOK

Diğer soruda ise Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olmama ihtimaline karşı ?AK Parti'den aşağıdaki isimlerden hangisini cumhurbaşkanlığında görmek istersiniz?? sorusuyla dört şıklı bir alternatif sunuldu.

Genel merkezin anket formunda Tayyip Erdoğan dışındaki dört seçenek şöyle sıralandı:

?1) Devlet Bakanı Beşir Atalay

2) Devlet Bakanı Mehmet Aydın

3) Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül

4) TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan.?

Formda, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın isimlerine yer verilmedi. Aynı şekilde Devlet Bakanları ve Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener ile Mehmet Ali Şahin'in adı da geçmedi.

KRİTER BAŞÖRTÜSÜ

AKP Genel Merkezi'nin listesinde yer alan Beşir Atalay'ın eşi Yıldız Atalay, Mehmet Aydın'ın eşi Nihal Aydın, Vecdi Gönül'ün eşi Sevim Gönül ve Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, günlük yaşamlarında başörtüsü kullanmıyor.

Bu liste parti teşkilatında ?Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayları? şeklinde algılandı. Öncelikle kendi adaylığıyla ilgili nabız yoklayan Başbakan'ın, sunduğu bu alternatif isimler beraberinde şu yorumu getirdi:

?Tayyip Erdoğan, ?Eğer eşi başörtülü biri cumhurbaşkanlığına seçilecekse bu ben olurum. Sürpriz bir karar alırsak da benim adayım bu dört isimdir...?

BAŞBAKAN GÜL OLACAK

Bu olasılıkta, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıkması durumunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül için Başbakanlık pozisyonuna kesin gözüyle baktığı, Gül'e bunun dışında bir rol biçmediği yorumları yapıldı.

Ancak AKP'nin bazı etkili isimleri, Tayyip Erdoğan'ın Abdullah Gül ve Bülent Arınç'ın teşkilattaki durumuyla ilgili zaten bir fikre sahip bulunduğunu, bu yüzden sadece diğer dört isim için yoklama yapmayı tercih etmiş olabileceğini de vurguladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın anket sonuçlarının kısa süre içinde tamamlanmasını istediği öğrenildi.

ANKETÖRLER YAZACAK

Parti yönetimi, teşkilatlara anket formu göndermek yerine, formların görevli anketörler tarafından doğrudan doldurulması yöntemini tercih etti. Formlar; il başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, ilçe yönetim kurulu üyeleri, gençlik kolu başkanları ve gençlik kolu yönetim kurulu üyeleriyle, kadın kolu başkanları, kadın kolları yönetim kurulu üyeleri ve belde yönetim kurulu üyeleri tarafından doldurulacak.

Böylece AKP Genel Merkezi, yaklaşık 100 bin teşkilat yöneticisine Türkiye'nin en önemli gündem maddesi Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili fikrini sormuş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber