Sakalı 1,5 santimi aştığı gerekçesiyle Kore Gazisini asker hastaneye sokmadılar

Haber Giriş : 24 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kore gazisi Abdürrahim Peker, sakalı 1,5 santimi aştığı gerekçesiyle Yeşilyurt Hava Harp Okulu Askerî Hastanesi'nden geri çevrildi.

75 yaşındaki gazi, daha önce Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde hiçbir zorlukla karşılaşmadan tedavi olmasına karşın, Yeşilyurt'ta farklı muameleye tabi tutulmasına anlam veremediğini söyledi. ?Cephede savaşırken kimse bana sakalın kaç santim diye sormadı.? diyen Peker, o anı her hatırladığında ağladığını söylüyor. Yeşilyurt Hava Harp Okulu Askerî Hastanesi ise konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını, gazinin şikayetini Genelkurmay'a iletmesi gerektiğini ifade ediyor. Kore'de 15 ay savaşan Peker, bel fıtığı ve kalp yetmezliğinden 20 yıl boyunca Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde tedavi gördü. Burada hiçbir zaman sorun yaşamadı. Şirinevler'de oturan Peker, GATA'ya sürekli gider ve her gittiğinde 2,5 saati yolda geçer. Tedavisine devam eden Peker'e doktoru ?Amca senin evinin yanı başında Yeşilyurt Hastanesi var, oraya gidip tedavi olsana.? der.

Eşi ile hastaneye giden Abdürrahim Peker'i askeriyeye ait bahçeye 20 metre kala bir asker karşılar. ?Amca sen bu durumda hastaneye giremezsin.? diyen askere Kore gazisi olduğunu söyleyen Peker, içeriye girmeyi başaramaz. Konuşmalar esnasında gelen ikinci askerin tavrı da aynıdır. Kapıdan çıkmak üzere yönelirken nöbetçi astsubay çağırır ve özür diler. Peker'i ve eşini odasına alan astsubay kesin emir aldıklarını ve içeriye alamayacaklarını açıklar. Peker'in ısrarına dayanamayan astsubay sorumlu amirini arar ve durumu anlatır. Sorumlu amir ?Amcanın sakalı 1,5 santimden uzun mu?? diye sorar. ?Evet' cevabını alınca da kesin talimatla Peker'i içeriye almamalarını söyler.

Yaşadıklarının kendisini manevi açıdan sarstığını dile getiren Peker, ?Ben bunları hak edecek ne yaptım? 75 yaşındayım gazilik unvanıma itibar etmiyorlarsa bari yaşıma itibar etsinler.? diyor. Aldığı 170 milyon liralık gazilik maaşıyla eşine ve 2 özürlü oğluna bakmaya çalışan Peker zorlukla yaşamını sürdürüyor. Özellikle 27 yaşındaki zihinsel engelli oğlu İbrahim'in bakımının çok zor olduğunu ifade eden Peker, özürlü çocuklarının geleceğinden endişe duyduğunu dile getiriyor. Olayın ağırına gittiğini belirten Peker, Kore'de karnından ve kolundan iki kurşunla yaralandığını, 2 ay kadar hastanede yattıktan sonra taburcu edildiğini söyledi. Peker, ?Hâlâ aldığım kurşun izlerinin hatıraları ile yaşıyorum. Kendileri uğruna savaştığım evlatlarım beni hakkım olan hastaneye almadılar. Bana ve 70 yaşındaki eşime gösterilen muameleyi her hatırladığımda ağlıyorum.? dedi.

20 yaşında bir gençken köydeki en yakın arkadaşı Ali Eren ile Kore'de savaşmaya giden Peker, kısa bir zaman sonra arkadaşının gözleri önünde öldürülmesi ile savaşın ilk soğuk yüzünü görmüş. Yaralanan Peker, 1 ay kadar esir kaldıktan sonra bir yolunu bulup kaçmış ve savaşmaya devam etmiş. Peker, ?Bugün çağırsalar tereddüt etmeden yine gider ve ülkem için savaşırım. Askeriyeye hiçbir kırgınlığım yok. 20 yıldır eşim ve ben GATA'da ve Erzurum Mareşal Askerî Hastanesi'nde tedavi görüyoruz. Böyle bir sorunla karşılaşmadık ve bize çok güzel baktılar. Fakat Yeşilyurt'ta böyle yaptılar.? şeklinde konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber