Akdağ: Ciddi doktor eksikliği var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2007 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de çok ciddi bir hekim eksikliğinin bulunduğunu belirterek, ''YÖK, tarihi görevini yerine getirmeli, Tıp Fakültesi öğrenci sayısını artırmak için çok hızlı bir planlana yapmalıdır'' dedi.

İncelemelerde bulunmak ve ''Sağlıkta Dönüşüm Programı'' toplantısına katılmak üzere Yozgat'a gelen Bakan Akdağ, Vali Amir Çiçek ve Belediye Başkanı Yusuf Başer'i ziyaret etti.

Valilikte sağlık kuruluşlarına destekte bulunan iş adamı Bilal Şahin'e teşekkür plaketi veren Bakan Akdağ'a, Vali Çiçek de üzerinde Akdağ'ın resminin bulunduğu çini tabak hediye etti.

Bakan Akdağ, Valilikte yaptığı açıklamada, Avrupa ve komşu ülkelerle kıyaslandığında, Türkiye'de ciddi bir hekim eksiğinin bulunduğunu söyledi.

''Türkiye'de çalışacak yabancı uyruklu hekimler bu eksikliği ortadan kaldırmaya yetmez'' diyen Akdağ, şöyle konuştu:

''Asıl olan Türkiye'deki hekim sayısını arttırmak, kendi vatandaşımız olan hekimlerin sayısını arttırmamızdır. Bu hususta Anayasal yetki ve sorumluluk Yüksek Öğretim Kurumundadır. Bu hususta YÖK, tarihi görevini yerine getirmeli, Tıp Fakültesi öğrenci sayısını arttırmak için çok hızlı bir planlama yapmalıdır. Buna da bu Cumhuriyetin imkanları yetmektedir. Nereye gidersek gidelim bizden doktor isteniyor. Dengeli dağılımı ne kadar çok başarırsak başaralım bu açığı, önemli açığı önümüzdeki yıllarda kapatmamız lazım.''

-''SAĞLIKTA DEĞİŞİM YAŞANDI''-

Sağlıkta ciddi bir değişim yaşandığına dikkati çeken Akdağ, ''Yapılan tabii ki çok iş var ama bütün bunları gerçekleştiren en önemli güç, bir zihniyetin değiştirilmesidir'' dedi.

58. ve 59. hükümetlerin kararlı bir şekilde, yıllardır ihmal edilmiş, yetim bırakılmış bir alana yeni bir soluk getirmek üzere bir program hazırladığını kaydeden Bakan Akdağ, şöyle devam etti:

''Bu programı da büyük bir kararlılıkla yürütüyoruz. Sağlık çalışanlarımız, ebemiz, hemşiremiz, doktorumuz, şoförümüz ne kadar personelimiz varsa bu dönüşüm programı ruhunu da mükemmel bir şekilde algılamıştır. Gerçekten bu Cumhuriyetin imkanları ile çok büyük işler yapılacağını hep beraber gösterdik. Kuşkusuz bazı eksiklikler var, Yozgat'ta bundan 4 sene önce bir sağlık hizmeti almak için mutlaka muayenehaneye gitmek zorundaydık, değerli hekim arkadaşlarıma cüzi bir maaş verilirdi ve (siz muayenehanenizi açın bu şekilde de kazanın) diye bir yol gösterilmişti. Biz bunun tam tersini yaptık, kamu da tam gün çalışan arkadaşlarımıza ciddi ek ödemeler vermeye başladık, maaşlarının birkaç katına varan ek ödemeler alıyorlar artık. Hekim arkadaşlarımız, örneğin uzmanlarımız, muayenehanelerini büyük ölçüde kapadılar. Yozgat'ta da bu oran yüzde 91. Artık bu şehirde sağlık hizmeti almak için devletimizin imkanları dışında bir başka yere yönelmek, gidip bir başka yere para ödemek zorunda değiliz, varsa da bunlar artık istisnayı durumlara dönüşmüştür''

Halkın alım gücüne de değinen Akdağ, ''Son birkaç yıl içinde ekonomi istikrarlı bir şekilde gitse de vatandaş bir anlamda kazancını da arttırmaya başlamışsa da maaşıyla geçinen, küçük esnaflık yapan, mütevazı bir çiftçilik ile geçimini sürdürmeye çalışan, yeşil kartlısı, işçisi, emeklisi, Bağkur'lusu, cebinden para vererek sağlık hizmeti almak konusunda çok sıkıntı çekiyordu. Bu ülkede, bu işi büyük ölçüde sonlandırmış olmamızdan dolayı çok mutluyuz.''

Bakan Akdağ, vatandaşın sağlık hizmetine kolay ulaşabildiği ve hizmetleri kaliteli alabildiği bir dönemin geçiş sürecinin yaşandığına da dikkat çekti.

Akdağ, sağlıkta çok önemli değişimlerin, iyileşmelerin olduğunu, 4 yıl sonra daha da iyi olacağını, tüm çabanın bu yönde olacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber