ÖSYM'den Bilgi Edinme Talebine Olumsuz Yanıt

4.5.2004 tarihli dilekçesi ile ÖSYM Başkanlığına başvuruda bulunan ve 2004 yılı Mayıs ayı soru ve cevaplarının birer örneğini isteyen sitemiz ziyaretçisine ÖSYM tarafından olumsuz yanıt verildi. Bilindiği üzere daha öncede Ziraat Bankası yöneticileri, bilgi edinme hakkına ilişkin başvurulara olumsuz yanıt vermişti. Bu olumsuz yanıtlar, çıkarılan kanunlara rağmen kamu kurumları yöneticilerinin hala ellerindeki bilgilere devlet sırrı muamelesi yaptığını ve hala vatandaşın hizmetinde olduğu anlayışına erişemediklerini göstermektedir. ÖSYM'nin verdiği yanıt ve bundan sonra ne yapılacağına ilişkin bilgiler için tıklayın.

Haber Giriş : 24 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİLGİ TALEP EDİLEN KONU: ( Bilgi edinme formu sitemizin Hak Arama kategorisinde yer almaktadır)

2004 yılı Mayıs ayı sınav soru ve cevaplarının bir örneğinin gönderilmesi. (Tarih: 4.5.2004)

ÖSYM TARAFINDAN VERİLEN CEVAP

"2 Mayıs 2004 tarihinde Merkezimizce uygulanan 2004 Mayıs Dönemi Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ile ilgili değerlendirme işlemleri tamamlanmamıştır.

Kaldıki merkezi olarak test usulü ile yapılan sınav sorularının sınavdan sonra yayımlanmaması, genel olarak kabul edilmiş bir ilkedir. Bunun nedeni, testler uygulandıktan sonra sorular üzerinde istatistiksel çalışmalar yapılması, soruların arşivlenmesi ve gerektiğinde bu soruların tekrar kullanılması olanağına sahip olunmasıdır. Böylelikle, çok pahalıya mal olan test sorularının tekrar kullanılmasıyla daha ekonomik olunmakta, üzerinde çalışmalar yapılan soruların kullanılmasıyla da daha nitelikli testler oluşturulabilmektedir.

Bu nedenle ilgi dilekçenizde isteğinizin karşılanması mümkün değildir.

Bilginizi rica ederim.

Prof. Dr. Savaş KÜÇÜKYAVUZ
Başkan" (18.5.2004)

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMALARI

1- ÖSYM'nin bahse konu cevabının ikinci paragrafında yer alan "soruların yayınlanmaması ilkesi" artık bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü 4982 sayılı kanunla artık kamu kurumlarının ellerinde bulunan bilgilerin isteyenlere verilmesi belirtilmektedir.

2- Soruların verilmemesine gerekçe olarak gösterilen, "sorular üzerinde istatistiksel çalışmalar yapılması, soruların arşivlenmesi ve gerektiğinde bu soruların tekrar kullanılması" da hiçbir anlam ifade etmemektedir. ÖSYM cevabında bunun ekonomik olduğunu belirtmektedir. bu tür bir gerekçeye dayanarak olumsuz cevap verilebileceğine ilişkin 4982 sayılı Kanunda bir dayanak bulunmamaktadır. Bu ÖSYM'nin iç problemidir. ÖSYM bunları gerekçe göstererek bilgilere olumsuz yanıt veremez. Diğer taraftan her sınav için 45 milyon lira talep eden de ÖSYM'dir. Tüm bunların yanında bu sorular piyasada bir süre sonra para ile satılacaktır.

3- 4982 sayılı kanuna göre bilgi edinme kapsamı dışındaki bilgiler şu şekildedir.

"DÖRDÜNCÜ BÖLÜM :
Bilgi Edinme Hakkının Sınırları
Yargı denetimi dışında kalan işlemler
Madde 15 -
Yargı denetimi dışında kalan idari işlemlerden kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olanlar, bu Kanun kapsamına dahildir. Bu şekilde sağlanan bilgi edinme hakkı işlemin yargı denetimine açılması sonucunu doğurmaz.

Devlet sırrına ilişkin bilgi veya belgeler
Madde 16 -
Açıklanması halinde Devletin emniyetine, dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.

Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi veya belgeler
Madde 17 -
Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

İstihbarata ilişkin bilgi veya belgeler
Madde 18
- Sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
Ancak, bu bilgi ve belgeler kişilerin çalışma hayatını ve meslek onurunu etkileyecek nitelikte ise, istihbarata ilişkin bilgi ve belgeler bilgi edinme hakkı kapsamı içindedir.

İdari soruşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler
Madde 19 -
Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idari soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması halinde;
a) Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracak,
b) Kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacak,
c) Soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürecek,
d) Gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacak veya soruşturma ile ilgili benzeri bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştirecek,
Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

Adli soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler
Madde 20 -
Açıklanması veya zamanından önce açıklanması halinde;
a) Suç işlenmesine yol açacak,
b) Suçların önlenmesi ve soruşturulması ya da suçluların kanuni yollarla yakalanıp kovuşturulmasını tehlikeye düşürecek,
c) Yargılama görevinin gereğince yerine getirilmesini engelleyecek,
d) Hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkını ihlal edecek,
Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
04/04/1929 tarihli ve 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, 18/06/1927 tarihli ve 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, 06/01/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve diğer özel kanun hükümleri saklıdır.

Özel hayatın gizliliği
Madde 21 -
Kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.
Kamu yararının gerektirdiği hallerde, kişisel bilgi veya belgeler, kurum ve kuruluşlar tarafından, ilgili kişiye en az yedi gün önceden haber verilerek yazılı rızası alınmak koşuluyla açıklanabilir.

Haberleşmenin gizliliği
Madde 22 -
Haberleşmenin gizliliği esasını ihlal edecek bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

Ticari sır
Madde 23 -
Kanunlarda ticari sır olarak nitelenen bilgi veya belgeler ile, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticari ve mali bilgiler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

Fikir ve sanat eserleri
Madde 24 -
Fikir ve sanat eserlerine ilişkin olarak yapılacak bilgi edinme başvuruları hakkında ilgili kanun hükümleri uygulanır.

Kurum içi düzenlemeler
Madde 25 -
Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır.

Kurum içi görüş, bilgi notu ve tavsiyeler
Madde 26 -
Kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yürütmek üzere, elde ettikleri görüş, bilgi notu, teklif ve tavsiye niteliğindeki bilgi veya belgeler, kurum ve kuruluş tarafından aksi kararlaştırılmadıkça bilgi edinme hakkı kapsamındadır.
Bilimsel, kültürel, istatistik, teknik, tıbbi, mali, hukuki ve benzeri uzmanlık alanlarında yasal olarak görüş verme yükümlülüğü bulunan kişi, birim ya da kurumların görüşleri, kurum ve kuruluşların alacakları kararlara esas teşkil etmesi kaydıyla bilgi edinme istemlerine açıktır.

Tavsiye ve mütalaa talepleri
Madde 27 -
Tavsiye ve mütalaa talepleri bu Kanun kapsamı dışındadır.

Gizliliği kaldırılan bilgi veya belgeler
Madde 28 -
Gizliliği kaldırılmış olan bilgi veya belgeler, bu Kanunda belirtilen diğer istisnalar kapsamına girmiyor ise, bilgi edinme başvurularına açık hale gelir."

Yukarıdaki bilgilerde de görüleceği üzere, ÖSYM'nin olumsuz yanıt bu istisnaların hiçbirinin kapsamına girmemektedir.

4- Olumsuz yanıt verilen sitemiz ziyaretçisinin 30 gün içinde Başbakanlıkta teşkil edilecek Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber