DVD ölecek, yaşasın Blu-ray DVD... mi?

Haber Giriş : 17 Mart 2007 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Blu-ray diskçilerin yüksek görüntü kalitesi sunan Blu-ray DVD'leri üç sene içinde hakim DVD saklama formatı haline getirme planları tüketicileri birkaç açıdan ilgilendiriyor.

Almanya'da sürmekte olan CeBIT teknoloji fuarında Blu-ray disk derneği, üç sene içinde Blu-ray disklerin asıl DVD saklama formatı haline geleceğini ileri sürdü. DVD'lere oranla beş kat saklama alanı sunmasıyla HD filmler kadar diğer multimedya içerik için de uygun bir mecra yaratan Blu-ray'in bu yaygınlık hedefine ulaşması için birkaç koşulun yerine gelmesi gerekiyor.

Sony'nin PlayStation 3'ü gibi karma işlevli Blu-ray oynatıcılar, şu anda Blu-ray'in HD DVD'nin önünde gitmesini sağlamasında olduğu gibi, Blu-ray'in hakim olma hedefinde önemli rol oynamaya aday. Tabii sadece oynatıcı tarafında atılan adımlar yeterli değil. Blu-ray diskler ve oynatıcıların yanı sıra bu disklere kayıt yapacak cihazların da piyasada uygun fiyatla yerlerini almaları gerekiyor.

PlayStation 3 ilebu ayın sonunda tanışacak olan Avrupa ve bu bölgenin parçası olan Türkiye'de, yeni formatı destekleyen cihazları satın alma konusunda iyi plan yapmak gerekiyor.

Dikkate alınması gereken noktalardan ilki, fiyatlar konusunda yukarıdaki gelişme beklentileri. Açıklamadan üç sene içinde fiyatların ciddi biçimde düşmüş olabileceği sonucunu çıkarabiliyoruz. Doğru satın alma zamanını hesaplamak bir anlamda cambazlık gerektirecek.

İkinci nokta yeni ürünlerle ilgili fiyat indirimlerinin DVD oynatıcılar ve gelişmiş özellikli biçimleri üzerinde de etkisini gösterecek olması. Kısa süre sonra klasik olarak adlandırabileceğimiz bugünkü cihazlara bağlı kalmak isteyenler için çok daha avantajlı satın alma imkanları ortaya çıkabilir.

Blu-ray'e geçecek olanlar için ise, bunu PS3 gibi farklı işlevleri olan bir cihazla mı yoksa daha uygun fiyatla piyasaya sunulacak basit bir oynatıcı ile mi yapacakları sorusu ortada duruyor olacak. Tabii hem Blu-ray hem HD DVD oynatan cihazlar da satın alma planları yapanların önünde kafa karıştırıcı bir unsur olarak duruyor olacak.

Yeni format için asıl film üretiminin Hollywood'dan geleceğini düşünürsek, buradaki sekiz büyük film stüdyosundan beş tanesinin sadece Blu-ray'i, iki tanesinin de her iki formatı desteklediğini akılda tutmakta yarar var. HD-DVD'nin daha ucuz ve basit olmasının Avrupa ve Asya'daki film üreticilerinin ilgisini çekeceği beklentisini de hatırlatalım.

Bu ayın sonunda PS3'ün arz-ı endam eylemesiyle Türkiye'de de Blu-ray ile ilgili satın alma kararları vermeye başlayacağız. Gelecek üç sene boyunca bu konuda sıkı ve sürekli bir zihin jimnastiği yapacak olmamız kesin görünüyor.

teknolette

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber