Diyanet: Aleviliği ihmal ettik

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Mart 2007 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abant Platformu'nda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Görmez, "Aleviliğin doğru tanıtılmasında Diyanet'in de ihmali oldu. Artık bu ihmale son vereceğiz" dedi

Yurt içi ve yurt dışında Türkiye'nin sorunlarını tespit ve çözümü için yapan Abant Platformu, 13. toplantısında Aleviliğin sorunlarını masaya yatırdı. Diyanet, Alevi camiasından temsilciler ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar, Aleviliğin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu ve sorunlarının çözümü için çaba sarf edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyanet olarak Alevilerin isteklerini, şikayet ve taleplerini dinlememiz gerekirdi. Bu konuda ihmallerimizin olduğunu düşünüyorum." diyerek bu ihmale son vereceklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı temsilen katılan Diyanet İşler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Aleviliğin Türkiye'de doğru olarak tanıtılmamasında Diyanet'inde eksikliklerinin bulunduğunu belirtti.

?YAPAY SORUN OLUŞTURMA ÇABASI'

Din görevlilerini Alevilik konusunda bilgilendirmek için eğitimlere başladıklarına dikkat Çeken Prof. Görmez, "Aleviliğin temel kaynaklarını hiçbir yorum katmadan orjinaline sadık kalınarak yayınlıyoruz. Bunu yaparken de Aleviliği tanımlama için değil bilgisizliği ortadan kaldırmayı hedef alıyoruz" dedi. Aleviliğin Diyanet üzerinden tartışılmasını doğru bulmadığını aktaran Görmez, yasalar hazırlanırken Alevilerin de görüş, düşünce ve taleplerinin alınması gerektiğini ifade etti. Alevi Vakıflar Federasyon Başkanı Doğan Bermek de, Türkiye'de yapay olarak Alevilik sorununun oluşturulmaya çalışıldığını belirterek "Alevilik İslam dininden sapma şeklinde algılanıyor. Allah'a ve Hz. Muhammed'e ve onun en sevdiği kişilerden Hz. Ali'ye inanan kimselerin bu şekilde değerlendirilmesi çok yanlış" dedi.

?ADIM HÜSEYİN'

Toplantıda bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise Aleviliğin İslam dininin farklı bir yorumu olduğunu söyledi. Aleviliği İslamın dışında değerlendirmenin Aleviliğe yapılmış en büyük haksızlık olacağını vurgulayan Çelik, "Son zamanlarda Ali'siz Alevilik özlemi içinde olan kurumlar olduğunu görüyoruz. Aleviliği bütün inanç boyutlarından sıyırarak sadece folklorik bir unsur haline getirmeye çalışanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil" dedi. Alevi öğretisinde "Ali bizim şahımız, Kabe kıblegahımız, Miraç'taki Muhammed de bizim padişahımız" anlayışı olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, bu anlayışla bir sünninin çatışacak hiçbir tarafı olmadığının altını çizdi. İnsanların birbirlerini ötekileştirmemesi gerektiğini anlatan Çelik, Alevi ve Sünniler arasındaki kuvvetli bağı da ilginç bir örnekle açıkladı. Çelik,"Ben sünniyim. Benim adım Hüseyin. babamın adı Hasan, abimin adı ise Ali. Sünni dünyasında bu isimler çok yaygındır ama ben bugüne kadar adı Yezid olan bir sünni tanımadım. Hatta bu sünniler arasında hakaret olarak algılanır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber