Bu yıl sunumlar yapılacak, konut 2008'de patlayacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mart 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhlas GYO'yu alarak adını Y&Y olarak değiştiren Yeşil-Younes ortaklığı, 2008 yılına hazırlanıyor. Y&Y Genel Müdürü Işık Gökkaya, 2006'nın 'yıldız yıl' olmasına karşın sektörün hazırlıksız yakalandığını söylerken, "Seçim yılı olan 2007 sunumların yapıldığı yıl olacak, sektör asıl patlamayı 2008'de yaşayacak" dedi.

ABD'li ortağı Rudolph Younes'le Yeşil İnşaat'ın İhlas GYO'yu satın alarak oluşturdukları, "Y&Y" gayrimenkul yatırım ortaklığı hazırlığını 2008 yılına göre yapıyor. Y&Y GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Işık Gökkaya, sektörde asıl patlamayı gelecek yıl beklediklerini ve hazırlıklarını da buna göre yaptıklarını açıkladı.

10 YILDA 7 MİLYON KONUT: Gayrimenkul sektörünün, toplu konuta olan talebin de etkisiyle son iki yılda yüzde 20 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Gökkaya, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) son araştırma raporuna göre Türkiye'nin 10 yıllık dönemde 6 milyon 960 bin konut ihtiyacı bulunduğunu, bunun da yıllık 600 bin talep anlamına geldiğini kaydetti. Sektör açısından 2006'yı "yıldız yıl" olarak tanımlamakla birlikte, sektörün hazırlıksız yakalandığını söyleyen Gökkaya, seçim yılı olan 2007'in aynı zamanda "sunum yılı" olacağını, asıl patlamanın ise 2008'de olacağını söyledi. Gökkaya, "2007'de projelerimizi hazırlayıp sunacağız. Bu sefer hazırlıklı olacağız" dedi.

SIRA ORTA SINIFTA: Y&Y'nin de sektörde ilk yabancı ortaklı GYO şirketi olduğunu Gökkaya, bu dönemde orta gelir grubuna yönelik projelere ağırlık vereceklerini açıkladı. Konut sektöründe A ve B grubu projelerde doygunluk yaşanmasının C grubu projelerde büyük potansiyel oluşturduğunu vurgulayan Gökkaya, bu potansiyeli talebe dönüştürecek projelere hazırlandıklarını kaydetti. Y&Y'nin yabancı ortaklı olmanın avantajını kullanacağını dile getiren Gökkaya, "Buradaki önemli nokta ise fiyat-kalite dengesi. TOKİ bu işi yapıyor ancak çok geniş yelpazade. Biz de ortağımızın bize sağlayacağı ucuz fonlama kabiliyetini kullanarak bu alanda büyük projeler gerçekleştireceğiz. Böylece ilk kez bir yabancı sermaye orta sınıfla ilgili projelere para yatırmış olacak. Bu Türk ekonomisi için çok önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

MORTGAGE MİLAT OLACAK: Bu yıl yasalaşan mortgage'in işlerlik kazandığı andan itibaren Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Işık Gökkaya, "Mortgage gayrimenkul sektörünün miladı olacak" dedi. Mortgage ile birlikte artan rekabetin faizleri düşüreceğini savunan Gökkaya, yurtdışından gelen fonlarla, fonlama maliyetinin de düşeceğini kaydetti. Gayrimenkul sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu "Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerine göre bu sektörde 1 birimlik yatırım, 2.5 birime dönüşüyor. Yani katmadeğeri yüksek" sözleriyle anlatan Gökkaya, mortgage ile kayıtdışılığın da azalacağını kaydetti. Gökkaya, mortgage'in beyanların doğru yapılması, elemanların sigortalı çalıştırılması gibi uygulamalarla sektörü "mali disipline" sokacağını söyledi.

İkinci ev pazarı gelişebilir

Y&Y'nin başka C grubuna yönelik konut projelerini portföyüne alacağını ancak portföyünde riske dağıtacak yatırımlara yer vereceğini söyleyen Işık Gökkaya, hedeflerini "sektördeki ilk iki kuruluştan biri" olarak açıkladı. Bu arada "ikinci ev pazarı" ile ilgilenebileceklerini de belirten Gökkaya, yabancıların Ege ve Akdeniz bölgesine gösterdiği ilginin bu alanda önemli gelişmelere yol açabileceğini kaydetti. İngilizler'in İspanya'da 7-8 milyar Euro civarında ikinci ev pazarı yarattıklarına dikkat çeken Gökkaya, "Bizim de Güney sahillerimiz bu işe çok uygun. Biz de bu işin içinde olmak isteriz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber