Üniversiteler hareketleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2007 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gelecek eğitim - öğretim döneminde başlayacak programla öğrenciler farklı üniversitelerde en az bir dönem okuyabilecek

Anadolu üniversitelerinde okuyan gençler için, ODTÜ veya İTÜ gibi Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarında öğrenim görmek hayal olmaktan çıkıyor. Kafkas Üniversitesi'nde okuyan öğrenci İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ), İTÜ öğrencisi de Mersin Üniversitesi'nde en az bir dönem okuyabilecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi, Fırat Üniversitesi'ni tanıma imkânı bulacak.

Ülkeler arasında yükseköğretim düzeyindeki işbirliğini düzenleyen Erasmus, Türk üniversitelerine uyarlandı. "Türk Yükseköğretim Kurumları Arasındaki Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı" önümüzdeki eğitim - öğretim döneminde başlayacak.

AB'nin hareketliliğe çok önem verdiğini belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, üniversiteler arasında yapılacak değişimin kentler arasında sıcak ilişkilerin gelişmesine yararı olacağını söyledi.

Öğrencilerin ve birçok öğretim üyesinin Anadolu'daki üniversiteleri tanımadığını söyleyen Akbulut, "Farklı üniversitelerden öğrencilerin ODTÜ'ye gelerek okuması fayda sağlar. Ancak ODTÜ'lünün gitmesi daha faydalı olur. Öğrencimiz kopuk. Elazığ, Sivas hakkında bir şey bilmiyor. Oraya gittiğinde bakacak ki, kendileri gibi parlak gençler var. Türkiye'yi tanıyacak, daha gerçekçi olacak. Taşra üniversiteleri şeklinde yanlış bilgilerle konuşuluyor. Görmeden konuşulmaz. Öğrenciler de, hocalarımız da bu üniversitelerin ne kadar başarılı olduklarını görsünler" diye konuştu.

Farklı bir deneyim

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Anday, Mersin ve Kocaeli üniversitelerinden gelen talep üzerine bu üniversitelerle anlaşma yapıldığını söyledi. Anday, üniversite ayrımı yapmadıklarını, kontenjanlar dahilinde anlaşmalar yapılacağını belirtti.

Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atila Barkana, Kafkas Üniversitesi'nden Celal Bayar Üniversitesi'ne kadar çok sayıda üniversiteyle temas kurulduğunu belirterek, "Üniversitelerin standartlarının, etkinliklerinin farklı olduğunu göz önüne aldığımızda farklı ortamlar öğrencilere çok şey kazandıracaktır" dedi.

Tüm hakları korunacak

Program dahilinde isteyen üniversiteler nisan ayının sonuna kadar karşılıklı işbirliği anlaşmaları yapacak. İsteyen ve üniversitelerin belirledikleri kriterleri taşıyan öğrenciler, kontenjanlar dahilinde en az bir, en fazla iki dönem farklı üniversitede öğrenim görecek. Değişim programlarına ikinci ve üst sınıflardaki öğrenciler başvurabilecek.

Öğrencinin burs, yurt gibi tüm hakları diğer üniversitede de korunacak. Hangi bölümlerde değişim olacağı, gerekli şartlar, derslerin paralelliği gibi konular üniversitelerce yapılacak görüşmelerle belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber