Bankaların kart ücretine itiraz eden kazanıyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 18 Mart 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların kart ücreti olarak müşterilerinden tahsil ettiği ücretlere vatandaşların tepkisi büyüyor. Hakkını arayan bilinçli müşteriler, olayı yargıya taşıyıp istediği sonuçları alabiliyor. Nevşehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti de yıllık kart aidat bedelinin haksız olduğu gerekçesiyle kendilerine yapılan 7 başvuruyu tüketiciler lehine sonuçlandırdı. Karar üzerine kart aidatları müşterilere iade edilecek.

Sözleşmeler tek taraflı

Nevşehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Rafet Öztürk, kart aidatları hakkında son 2 ay içerisinde 100'e yakın başvuru aldıklarını söyledi. Bu başvuruların her ay 2 defa toplanan Tüketici Hakem Heyeti tarafından incelendiğini dile getiren Öztürk, mart toplantısında 7 başvuruyu tüketici lehine sonuçlandırdıklarını ifade etti. İncelemelerde, tüketiciyle bankalar arasında tek taraflı bir sözleşme hazırlandığının belirlendiğini ve bunun tüketici haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Öztürk, bu sebeple bankalarca alınan kart bedellerinin geri ödenmesinin kararlaştırıldığını anlattı.

Bankalar iyi niyetli olmalı

Sözleşmelerde vatandaşların itiraz ya da maddelerin değiştirilmesini talep etme gibi hakkı bulunmadığına da dikkat çeken Öztürk, ?4077 sayılı kanunun 6. maddesi, ?Satıcı veya sağlayıcının tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı sözleşmeye koyduğu tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine sebep olan sözleşme şartları haksız şarttır.' diyor. Burada bankaların iyi niyetli olmadıkları ortada. Çünkü birçok sözleşmede kart aidatının ne kadar olacağı belirtilmemiş. Ayrıca sözleşmedeki çoğu madde o kadar küçük harflerle yazılmış ki buna dikkat edilmesi neredeyse imkansız? dedi.

> Engeller kalkmalı

YIL boyunca gerçekleştirilen çalışmaların sonucu, tüketicinin hak arama konusunda istekli ve mücadeleci bir tutum içerisinde olduğuna dikkat çeken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, ?Ancak tüketicinin, hak arama konusundaki istekli tutumu, hukuksal süreçlerdeki yavaşlık ve kamunun gerektiği gibi organize olamaması sebebiyle kesintiye uğramakta ve hukuk mekanizmasını işletmek isteyen tüketicinin hak arama isteği aşınmaktadır. Bu yüzden başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili bütün kamu kurumları tüketicinin hak aramasının önündeki engelleri kaldırmak yönünde çalışma yapmalıdırlar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber