BDDK'dan mahkeme isyanı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Mart 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kendisiyle ilgisi olmayan yüzlerce müzekkere ile uğraşınca sonunda isyan noktasına gelen BDDK, Adalet Bakanlığı'na bir yazı göndererek müracaatların Bankalar Birliği ve TMSF'ye yapılmasını istedi

Adli işlemler nedeniyle asıl işlerini yapamaz duruma gelen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) sonunda isyan etti. Başkan Tevfik Bilgin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e bir yazı yazarak, muhatabı olmadıkları konuları kendilerine yöneltmemelerini rica etti. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, kurumun temel amaçlarından birisinin, ?finansal piyasalarda güven ve istikrarı sağlamak? olduğunu hatırlatarak, kurumun görev ve yetkilerinin kanunlarla belirlendiğine işaret etti.

Bilgin yazısında şu noktalara dikkat çekti: ?Ancak uygulamada kurumumuzun görev ve yetkilerinin kapsamı dışında kalan birçok hususta durumla karşılaşıyoruz. Örneğin, karşılıksız çıkan çekle ilgili düzeltme hakkının kullanılıp kullanılmadığı, adres ve kimlik bilgileri, hesap durumu, banka tarafından müşterilere kullandırılan her tür krediye ilişkin bilgi ve belgeler, bankanın müşterilerinden olan alacağı nedeniyle müşterilerinin menkul ve gayrimenkuller, hak ve alacakları üzerine koymuş olduğu rehinler, müşteriler tarafından bankaya verilen talimatlara ilişkin bilgi ve belgeler, bankaların müşterileri ile aralarındaki bankacılık işlemlerinin ve bunlarla bağlantılı işlemlerin çeşitli kişilerle ilgili hesap araştırmasının yapılarak, bulunması halinde bilgilerin verilmesi gibi talepler adli mercilerden gelmekte. Savcılık, mahkeme, icra daireleri gibi yargı organları bize bu başvurularla gelerek konumuz olmayan durumlar için bilgi istemekteler. Bu nedenle kurumumuza yüzlerce müzekkere ulaşmakta.?

BANKA LİSTESİNİ GÖNDERDİ

İstenilen birçok bilgi ve belgenin Kurumunda bulunmadığını ve bu yüzden müzekkere konusu taleplerin karşılanmasının mümkün olmadığını ifade eden Bilgin, müzekkerelere cevaben değinilen hususların belirtilmesinin dahi çok ciddi işgücü ve mesai kaybına yol açtığını söyledi. Tevfik Bilgin, BDDK kayıtlarında bulunması mümkün olmayan söz konusu bilgi ve belgelerin, ilgisine göre sektörde faaliyette bulunan bankalara ilişkin olması durumunda, Türkiye Bankalar Birliği'nden veya ilgili olduğu tespit edilecek bankadan, yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) intikal eden bankalarla ilgili bilgi, belge ve işlemlerin ise, BDDK'dan ayrı bir tüzel kişiliği bulunan TMSF' den talep edilmesini istedi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Adalet Bakanlığı'na ayrıca sektörde faaliyette bulunan bankaların listesini ve TMSF'ye devredilen bankaların listesini de gönderdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber